Η Τουρκία ξεκινά και πάλι τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AFP το βράδυ της Τρίτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που επικαλείται τουρκικό υπουργείο, η Άγκυρα αναμένεται να βγάλει γεωτρύπανο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, ώστε να ερευνήσει την περιοχή για φυσικό αέριο.
Το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μεταδίδει την είδηση επίσης, αναφέροντας ότι το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» θα αρχίσει «την αποστολή του στη Μεσόγειο», ξεκινώντας από το λιμάνι της Μερσίνης στις 9 Αυγούστου. Για την ανακοίνωση αυτή, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται δήλωση του υπουργού Ενέργειας της χώρας.
«Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Abdulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνης» (νότια), ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο θα ξεκινούσε να εργάζεται «τον επόμενο μήνα» στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς, τότε, να αποκαλύψει την ημερομηνία κατά την οποία το τουρκικό σκάφος θα έβγαινε στη θάλασσα.
Ακόμα, πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία στην οποία θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han».
«Abdulhamid Han», το τουρκικό γεωτρύπανο «έβδομης γενιάς»
«Οι πόροι της Μεσογείου δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είχε πει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανακοινώνοντας επίσης την επικείμενη πλεύση του γεωτρύπανου.
Το «Abdulhamid Han» είναι ένα από τα πέντε επονομαζόμενα πλοία γεωτρήσεων έβδομης γενιάς στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ντονμέζ.
Η Τουρκία αγόρασε το πλοίο τον Νοέμβριο για να ενταχθεί στο στόλο της που αποτελούνταν από τα Fatih, Yavuz και Kanuni. Το σκάφος μήκους 238 μέτρων, που πήρε το όνομά του από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β', έφτασε στη χώρα τον Μάιο. Θα έχει μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα και μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 3.600 μέτρα, σύμφωνα με infographic του υπουργείου Ενέργειας.