Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία μετά τους ισχυρισμούς ότι οι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά F-16.
Όπως αναφέρει το Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας.
«Αυτό που έκανε ο γείτονάς μας, που προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την ένταση, πρέπει να φανεί, να γίνει κατανοητό. Τέτοια φανερή απερισκεψία είναι απαράδεκτη» τονίζει ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Σημειώνεται επίσης ότι το δημοσίευμα του Anadolu αναφέρει ότι η Ελλάδα από την αρχή του έτους παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και έκανε 158 παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Ερντογάν: Εχθρική ενέργεια της Ελλάδας, χρησιμοποίησε το S-300 για να «λοκάρει» τουρκικό F-16
Η νέα πρόκληση της Τουρκίας έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες.
Το βράδυ της Τρίτης, σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την προπαγάνδα περί «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300, λέγοντας ότι πρόκειται για «εχθρική ενέργεια» και ότι πρόκειται για «πρόκληση για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους».
«Είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτή την παρενόχληση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το ''κλείδωμα'' έγινε σε αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300. Είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχουν αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όχι εμάς», υπογράμμισε.
Κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη, ούτε συνομιλητής μας».
Η Τουρκία επικρίνει συχνά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα τις ΗΠΑ ότι δεν υποστηρίζει τις αξιώσεις της αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η δημιουργία ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στα νησιά του Αιγαίου δεν έχει καμία σημασία για την Τουρκία.
Επικαλέστηκε την απόφαση των ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ινδίας, παρά την αγορά ρωσικών S-400 από το Νέο Δελχί, για να υπογραμμίσει τη «διάκριση» σε βάρος της χώρας του και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι μπλοκάρει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα του εξαιτίας της απόκτησης S-400 από τη Ρωσία.