Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η αναμνηστική φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής
Η αναμνηστική φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της ένταση

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενώπιον των ομολόγων του αναφορά στις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη (23/6) από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία-Μολδαβία

Νωρίτερα, σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίζεται στιγμή, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν να δώσουν στην πολύπαθη Ουκρανία, που εδώ και μήνες αντιστέκεται έναντι των Ρώσων εισβολέων, τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για αυτή την προοπτική.

Το αίτημα το είχε υποβάλει επίσημα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ίδιο καθεστώς δόθηκε και στη Μολδαβία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ