Αποκλεισμένη φαίνεται πως είναι η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από πολίτες, ενώ αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό.
Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον αποκλεισμό του Twitter στη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια από τους φονικούς σεισμούς και ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς.
Αντιδράσεις στην Τουρκία για τον αποκλεισμό του Twitter
Τούρκοι πολίτες και δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το Twitter έχει αποκλειστεί και ζητούν από την κυβέρνηση και τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Έλον Μασκ, να κάνουν κάτι, επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκλωβισμένους ώστε να δώσουν το «στίγμα» τους και να εντοπιστούν από διασώστες.
Έχουν ήδη γίνει γνωστά περιστατικά στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όταν πολίτες βρέθηκαν αφού μετέδωσαν βίντεο στα social media και είπαν πού ακριβώς έχουν εγκλωβιστεί.
Ως τώρα, πάντως, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Twitter -ή τον Έλον Μασκ-, ενώ, επίσης, δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό εάν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τον αποκλεισμό του Twitter.
Πάντως, ρεπορτάζ σε ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο AFP, το T24 και το Middle East Eye, μετέδωσαν ότι το Twitter είναι πράγματι αποκλεισμένο, επικαλούμενα για τις πληροφορίες τους αναλύσεις από ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, χρήστες στο Διαδίκτυο, και εταιρείας του χώρου.
«Η κυβέρνηση της Τουρκίας θέτει τακτικά περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από καταστροφές ή βομβιστικές επιθέσεις, δήθεν ως μέσο περιορισμού της παραπληροφόρησης», γράφει το ρεπορτάζ του Middle East Eye.
Τουρκία-αποκλεισμός Twitter: «Δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά όλοι το γνωρίζουν, η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από αυτό»
«Η πρόσβαση στο Twitter μπορεί να γίνει μέσω VPN, αλλά διακόπτεται μετά την έξοδο από το VPN» έγραψε στο Twitter ο Fatih Kadir Akin, από την εταιρεία Teknasyon Tech.
Ο Akin πρόσθεσε: «Επί του παρόντος, το Twitter είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα όπου παρέχεται επικοινωνία με τη σεισμική ζώνη. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα που μπορούν να παραδώσουν μια κλήση για βοήθεια […]».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu έγραψε στο Twitter: «Οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Twitter μέσω των κινητών τους τηλεφώνων χωρίς VPN. Δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από αυτό».
Το NetBlocks, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, έγραψε: «Επιβεβαιώθηκε: Το φιλτράρισμα εφαρμόζεται σε μεγάλους παρόχους διαδικτύου και έρχεται καθώς το κοινό βασίζεται στην υπηρεσία μετά από μια σειρά θανατηφόρων σεισμών».
«Υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία» έγραψε ο δημοσιογράφος ibrahim Haskoloğlu, αναρτώντας μια εικόνα που δείχνει το σφάλμα που εμφανίζεται στους χρήστες που επιχειρούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα.
Τι γράφουν οι χρήστες του Διαδικτύου για τον αποκλεισμό του Twitter στην Τουρκία
Πάντως, αρκετοί είναι οι χρήστες του Ίντερνετ που θεωρούν ότι ο αποκλεισμός του Twitter έγινε για να περιοριστεί το κύμα των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν και την αντιμετώπιση της κρίσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο Karabekir Akkoyunlu, από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS University of London), έγραψε:
«Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης δημόσιας κατακραυγής. Αλλά το Twitter είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι που περιμένουν διάσωση κάτω από τα ερείπια έχουν επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Πρόκειται για μια εγκληματική νοοτροπία, που βάζει τη δική της εικόνα πάνω από τις ζωές των ανθρώπων».
Κάνοντας επισήμανση στον λογαριασμό του Έλον Μασκ, ένας χρήστης έγραψε: «Ακούμε κάποιες ειδήσεις ότι το Twitter στην Τουρκία έχει περιοριστεί. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό και να διαφωτίσετε τους Τούρκους χρήστες του Twitter, παρακαλώ. Λόγω των θυμάτων του σεισμού που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις ομάδες διάσωσης μέσω Twitter, θα μπορούσατε να μιλήσετε με αξιωματούχους».
«Εργαζόμαστε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του καταστροφικού σεισμού. Το Twitter στην Τουρκία σώζει ζωές αυτή τη στιγμή. Μην αφήσετε τον Ερντογάν να αναστείλει το βασικό δικαίωμα των ανθρώπων στην επικοινωνία», έγραψε άλλος χρήστης.
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ TWITTER ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ TWITTER ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ !», είναι το μήνυμα άλλου χρήστη του Διαδικτύου.