Μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 – σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις 7,4 Ρίχτερ - τα χαράματα στο Καχραμανμαράς της νοτιοανατολικής Τουρκίας το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Καντιλί εκτιμά ότι το πλήγμα αυτό του Εγκέλαδου ήταν το μεγαλύτερο στη χώρα μετά τον φονικό σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999.
«Αυτός ο σεισμός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999. Δυστυχώς, βιώνουμε ξανά έναν σεισμό αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο διευθυντής του Καντιλί, δρ Χαλούκ Εζενέρ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου, δρ Ντογάν Καλαφάτ πρόσθεσε ότι «ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς είναι 6,6, υπάρχουν περισσότεροι από 45 σεισμοί κοντά στο 4 Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν περίπου 1 χρόνο», προέβλεψε. « Ως εκ τούτου, καλούμε τους πολίτες μας να αποφύγουν τα κατεστραμμένα κτίρια και να μην εισέλθουν στα σπίτια τους».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στην Προποντίδα»
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο CNN TÜRK ο δρ Οζενέρ, ο κύριος σεισμός συνέβη «στη συμβολή των επαρχιακών συνόρων Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ. Δώσαμε το μέγεθος του σεισμού ως 7,4. Συνέβη στις 04:17. Είναι ένας σεισμός σε μια ευρεία περιοχή στα ανατολικά του Ρήγματος της Ανατολίας. Υπολογίζεται ότι μπορεί να σπάσει το ρήγμα των 180 χλμ.
Αυτός ο σεισμός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός από τον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999. Δυστυχώς, βιώνουμε ξανά σεισμό αυτού του μεγέθους. Πάντα λέγαμε, “Πότε θα γίνει σεισμός στα Μαρμαρά”. Εφόσον ζούμε στην Τουρκία, δυστυχώς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτούς τους σεισμούς», τόνισε.
Αυστραλός ειδικός: Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν επί μέρες, ίσως και μήνες
Δεκάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μετά την κύρια δόνηση των 7,8 – σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ 7,4 Ρίχτερ- αλλά όπως εκτιμά ο καθηγητής της Σχολής Γεωφυσικών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέρτιν στο Περθ της Αυστραλίας, Κρις Έλντερς, οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν «για αρκετές μέρες, εβδομάδες ίσως ακόμη και για αρκετούς μήνες».
«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βιώνουν τις επιπτώσεις του σεισμού για κάποιο διάστημα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Έλντερς.
Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν καταγραφεί πολλοί μετασεισμοί εντάσεως 5 Ρίχτερ και μολονότι είναι μικρότεροι, εξακολουθούν να είναι «πολύ ανησυχυτικοί».
Ο σεισμός είχε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος περίπου 17 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης πράγματα που σημαίνει ότι έγινε αισθητός «με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αν ήταν βαθύτερα στον φλοιό της Γης», τόνισε ο Αυστραλός επιστήμονας.
Η Τουρκία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη
Η Τουρκία βρίσκεται πάνω ή κοντά σε πολλά ρήγματα και ως εκ τούτου συγκαταλέγεται στις πιοι σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες - την ευρασιατική και την αφρικανική - και μια άλλη μικρή, την αραβική. Καθώς οι δύο μεγάλες πλάκες μετατοπίζονται, η Τουρκία ουσιαστικά συμπιέζεται, λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί και οι δονήσεις είναι μια αρκετά κοινή εμπειρία. Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της χώρας κατέγραψε πάνω από 22.000 το 2022. Και πολλοί είναι θανατηφόροι - ο χειρότερος που έχει καταγραφεί είναι ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το Ιζμίτ (Νικομήδεια) το 1999, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από
από 17.000 ανθρώπους.