Προβληματισμός επικρατεί στην Κύπρο για τις κινήσεις της Τουρκίας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για επιχειρούμενο σχέδιο της Αγκυρας με στόχο την αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής -και φιλοκυβερνητικής- εφημερίδας Yeni Safak, το οποίο «πυροδότησε» την ανησυχία, φέρει τον τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό».
Σύμφωνα με το SigmaLive, πρόκειται για την αναθέρμανση ενός σχεδίου που επεξεργάζεται εδώ και μήνες η Τουρκία -που, σημειωτέον, ανέθεσε στην ακτοφυλακή να περιπολεί την κυπριακή ΑΟΖ. Στο δημοσίευμα της Yeni Safak τοποθετείται ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν το ψευδοκράτος να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και διπλωματικά γραφεία στο εξωτερικό.
«Για να διασφαλίσουμε την διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’, πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Κουμπάρογλου.
Ο Ερντογάν προαναγγέλλει επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο
Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX -Εντός ΑΟΖ Κύπρου, με πραγματικά πυρά
Τι προβλέπει το σχέδιο «Μονακό» που ετοιμάζει η Τουρκία
Το μοντέλο «Μονακό», στο οποίο αναφέρεται ο Κουμπάρογλου, αποσκοπεί στη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, αποκτώντας μια «μητρική» σχέση με την Τουρκία για τις εξωτερικές υποθέσεις, όπως ισχύει για τη Γαλλία και το Μονακό.
Σε αυτό το σενάριο, η Τουρκία θα είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του ψευδοκράτους -που προ ημερών προέβη σε προκλήσεις για την Αμμόχωστο- το οποίο, ωστόσο, στο εσωτερικό του θα παραμένει -τυπικά έστω- αυτόνομο.
«Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτό θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία» προσέθεσε ο Κουμπάρογλου.
Σύμφωνα με το SigmaLive, ο εμπνευστής του σχεδίου «Μονακό», Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που προτείνει πλέον και ο πρόεδρος Ερντογάν.