Παραμένουν οι διαφορετικές τάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση που εξακολουθήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «27», ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για σημαντικό βήμα προόδου, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS παρέχει την κατάλληλη βάση, καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» και «αυτή αποτελεί κομμάτι του Διεθνούς Δικαίου».
Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι θα συνεχίσει την προετοιμασία της έκθεσης που του έχει αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένων των προβλέψεων για κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα το Συμβούλιο του Μαρτίου. Ωστόσο, εξήγησε ότι η σχετική λίστα κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά «δεν έχει μπει στην άκρη» και «η εργασία συνεχίζεται».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ακόμα πως «οι ενοχλήσεις που δηλητηρίαζαν» τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη έχουν απομακρυνθεί. «Δεν έχουμε τουρκικά πλοία, δεν έχουμε γεωτρήσεις», ανέφερε, και δήλωσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε το momentum και να το αξιοποιήσουμε για να βρούμε λύσεις».
Το Βερολίνο εκφράζει επιφυλάξεις για ενδεχόμενες κυρώσεις
Από την πλευρά της, η Γερμανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο τέλος της συνεδρίασης επανέλαβε τις επιφυλάξεις του Βερολίνου απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτήν τη φάση.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία φαίνεται να πιέζει για διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τι συζητήθηκε για την Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το euronews, κατά τη συζήτηση o Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής, αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται σε παράγοντες όπως η απειλή των κυρώσεων, η οικονομική κατάσταση στη χώρα και η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.