H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 15% και υπαινίχθηκε ότι θα ακολουθήσει νέα χαλάρωση παρά το γεγονός ότι πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό κοντά στο 20%, επιταχύνοντας τo σπιράλ πτώσης της λίρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρείται ότι υπέκυψε στις εκκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της οικονομίας παρά τους κινδύνους, συνέχισε, όπως αναμενόταν, τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν το βασικό επιτόκιο ήταν 19%.
Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, υποχωρώντας 3% στις 10,98 λίρες ανά δολάριο, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα. Στις 13.29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία ανερχόταν στις 10,85 λίρες ανά δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα αναμενόταν ότι θα μείωνε το βασικό επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, αν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η πτώση 9% της λίρας αυτή την εβδομάδα θα τη συγκρατούσε από μία τέτοια απόφαση. Η έκταση της μείωσης του επιτοκίου - κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες - τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε τις αγορές.
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πρόωρη και απερίσκεπτη τη νομισματική χαλάρωση, δεδομένου ότι οι πραγματικές αποδόσεις γίνονται πολύ αρνητικές.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι οι προσωρινοί παράγοντες που ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό - και από την πλευρά της προσφοράς - θα διατηρηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. «Η Επιτροπή θα εξετάσει να ολοκληρώσει τη χρήση του περιορισμένου περιθωρίου που υπάρχει λόγω των παραγόντων αυτών τον Δεκέμβριο», όταν θα έχει την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της, πρόσθεσε.
Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των συχνών επικρίσεων του Ερντογάν για τα υψηλά επιτόκια και των γρήγορων αλλαγών στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας λόγω διαφορών για την πολιτική.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε χθες να συνεχίσει τη μάχη κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος», επιταχύνοντας τις πωλήσεις της λίρας που θυμίζουν τη μεγάλης κλίμακας κρίση του 2018.
Με τη λίρα να έχει υποτιμηθεί 32% από την αρχή του έτους, οι τιμές αυξάνονται μέσω των εισαγωγών, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο 19,89% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών. Ο πληθωρισμός είναι τετραπλάσιος από τον επίσημο στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας, αυξάνοντας πολύ το κόστος διαβίωσης για τους Τούρκους σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος.