Όργιο καταστολής έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αλί Γερλίκαγια, δήλωσε ότι 1.133 άτομα έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τουρκικές αρχές απευθύνουν «σαφή προειδοποίηση» προς τους διαδηλωτές.
«Η τρομοκρατία στους δρόμους μας και η απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του έθνους μας δεν θα γίνουν ανεκτές» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε μια μακροσκελή ανάρτηση.
Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, δηλαδή στα δύο τρίτα της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 123 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών.
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, παρά τις απαγορεύσεις
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία μετά τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου τού Ταγίπ Ερντογάν, του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν ένα από τα περισσότερα από 100 άτομα -μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες- που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η τουρκική δικαιοσύνη για «διαφθορά» και «τρομοκρατία».
Στη συνέχεια συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά, τις οποίες περιέγραψε ως πολιτικά υποκινούμενες - κάτι που ο Ερντογάν αρνείται. Ο Ιμάμογλου επιβεβαιώθηκε το Σαββατοκύριακο ως υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, που έχουν προγραμματιστεί για το 2028. Σε απάντηση στη σύλληψή του, χθες το βράδυ σημειώθηκε η κλιμάκωση των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχει δει η χώρα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέρει το BBC. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Ωστόσο παρά τις απαγορεύσεις και το όργιο αστυνομικής βίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Τουρκία σε ειρηνικές σε μεγάλο βαθμό συγκεντρώσεις μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου την περασμένη Τετάρτη.
Εντωμεταξύ, νωρίτερα το πρωί, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε αρκετούς πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους σε επιδρομές τα ξημερώματα στην Κωνσταντινούπολη και την πόλη της Σμύρνης.
15 εκατομμύρια ψήφισαν υποψήφιο πρόεδρο τον Ιμάμογλου
Ο επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Οζγκούρ Οζέλ, δηλώνει ότι σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν την Κυριακή σε μια συμβολική προκριματική διαδικασία για να επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος. Ο Ιμάμογλου, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Οζέλ δήλωσε ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια από αυτές τις ψήφους προήλθαν από μέλη του κόμματος, ενώ οι υπόλοιπες δόθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης. Το CHP έστησε δύο τύπους κάλπης - επίσημες για τα μέλη και πρόσθετες για τους πολίτες οι οποίοι δεν είναι μέλη και ήθελαν να εκδηλώσουν με την ψήφο τους την εναντίωσή τους στη σύλληψης του Ιμάμογλου.
Οι κάλπες τοποθετήθηκαν σε όλη την Τουρκία και σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν στην επιλογή του υποψήφιου προέδρου του κόμματος για το 2028. Ο Οζέλ δήλωσε ότι οι ψήφοι δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «αναπόφευκτες». Από τη φυλακή, ο Ιμάμογλου δήλωσε στους δικηγόρους του ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» με το «ρεκόρ συμμετοχής» με περισσότερα από 15 εκατομμύρια ψηφοφόρους και ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κόσμος είχε πει «φτάνει πια» στον Ερντογάν.
Ο Στίβεν Κουκ αναλυτής για την Τουρκία δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει μια «εκπληκτική ειρωνεία» στις κατηγορίες, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει κατηγορίες για «μαζική διαφθορά» την τελευταία δεκαετία.
Η σύλληψη και η κράτηση του Ιμάμογλου αυτή την εβδομάδα έκαναν έναν ήδη δημοφιλή πολιτικό ακόμη πιο δημοφιλή, υποστήριξε.
«Αποτελεί σημαντική απειλή για τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι με ένα «εύκαμπτο» δικαστικό σώμα πρόθυμο να ακολουθήσει την ατζέντα του Ερντογάν και χωρίς ανεξάρτητο Τύπο, έχουν απομείνει ελάχιστοι έλεγχοι και ισορροπίες. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους στους δρόμους είναι πραγματικά ο μόνος έλεγχος στην εξουσία του προέδρου Ερντογάν», τόνισε ο αναλυτής.
Το μήνυμα του Ιμάμογλου από τη φυλακή
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαιρέτισε νωρίτερα το αποτέλεσμα της κάλπης για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια είδηση από τη φυλακή της Σηλυβρίας που με έκανε πολύ χαρούμενο. Υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός μας. Ψήφισαν 15 εκατομμύρια πολίτες μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας, που πληγώθηκαν από την τυραννία της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την αξιοκρατία και την ανομία, έτρεξαν στις κάλπες και είπαν “φτάνει πια” στον Ερντογάν. Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φώναξαν απόψε στο Σαρατσχανέ και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου. Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι», ήταν ολόκληρο μήνυμα του Ιμάμογλου από την φυλακή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει σε καταστολή και φίμωση της αντιπολίτευσης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εδράζεται στην πεποίθησή του ότι η Δύση θα κάνει τα στραβά μάτια, μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσει την Τουρκία κοντά της εν μέσω των πολεμικών αναμετρήσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και συνολικά των προκλήσεων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Φωτογραφίες AP





