Τουρκία: Χειροπέδες σε δύο αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους για «στρατιωτική κατασκοπεία» - iefimerida.gr

Τουρκία: Χειροπέδες σε δύο αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους για «στρατιωτική κατασκοπεία»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χειροπέδες σε άλλους δύο αντιφρονούντες δημοσιογράφους, κατηγορούμενους αυτή τη φορά για «στρατιωτική κατασκοπεία» πέρασαν οι Αρχές στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύλληψη των Ισμαήλ Ντουκέλ, ανταποκριτή του TELE1 στην Άγκυρα και της Μουγεσέρ Γιλντίζ,κ διευθύντριας του φιλοαντιπολιτεύομενο ODA TV και η κατάσχεση των υπολογιστών τους γίνεται την ώρα που οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ένα νέο κύμα λογοκρισίας λόγω της πανδημίας στην Τουρκία, μια χώρα που κατέχει εδώ και χρόνια τη θλιβερή πρωτιά παγκοσμίως στις φυλακίσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Οι δύο δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στα γραφεία του Τμήματος Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας χωρίς να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες σχετικά με την φερόμενη κατασκοπευτική τους δράση ή να αναφερθούν οι χώρες, υπέρ των οποίων κατηγορούνται ότι έκαναν κατασκοπία.

Ωστόσο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah υποστήριξε ότι η Γιλντίζι μίλησε 29 φορές τηλεφωνικά με στρατιωτικούς αξιωματούχους, πυροδοτώντας έντονη συζήτηση για το κατά πόσον παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων ή μελών των ενόπλων δυνάμεων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, εις βάρος του οποίου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και καθημερινές σχεδόν συλλήψεις το αμείλικτο πογκρόμ διώξεων.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τις συλλήψεις των δημοσιογράφων

«Η μαφία κυκλοφορεί ελεύθερη, οι συμμορίες, οι απατεώνες, οι φονιάδες, οι κλέφτες είναι έξω, αλλά δημοσιογράφοι και πολιτικοί κρατούνται σε φυλακές», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, Αλπάϊ Αντμέν.

Άλλοι τρεις δημοσιογράφοι του ODA TV κρατούνται από τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή ρεπορτάζ για την ταυτότητα δύο Τούρκων κατασκόπων, που σκοτώθηκαν στη Λιβύη, αν και τα ονόματά τους είχαν ήδη αποκαλυφθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση λίγες μέρες νωρίτερα. «Στις δημοκρατίες δεν θα έπρεπε να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, που θα μπορούσαν να καταθέσουν με πρόσκληση του εισαγγελέα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του  TELE 1 TV, Μερντάν Γιαναρντάγ, προσθέτοντας ότι οι νέες συλλήψεις αποβλέπουν στο να κατατρομοκρατήσουν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Τουρκία. Η Γιλντίζ, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για ρεπορτάζ της τον Μάρτιο, συγκαταλέγεται στους σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, . Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού την κατηγόρησε από την πλευρά του ότι τηρεί στάση υπέρ του PKK.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τις 22 Μαϊου 95 δημοσιογράφοι παρέμεναν φυλακισμένοι στην Τουρκία – περισσότεροι απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου – σύμφωνα με στοιχεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε πρόσφατη έκθεση της Press in Arrest, μιας ομάδας εθελοντών, που παρακολουθεί τις έρευνες και τις δίκες εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου, ανέφερε ότι «Τον Μάιο συνεχίστηκε [στην Τουρκία] η δίωξη και η επιβολή ποινών σε επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ μολονότι έχουν αναβληθεί οι σχετικές δίκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ