Τουρκία: Ποινές φυλάκισης σε δύο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας -Για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες - iefimerida.gr

Τουρκία: Ποινές φυλάκισης σε δύο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας -Για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

Η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη
Η Αγιά Σοφιά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα τέσσερις υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, σε ποινές φυλάκισης για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Τανέρ Κιλίτς, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και η Ιντίλ Εσέρ, πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα για «βοήθεια σε μια τρομοκρατική οργάνωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter πως επτά άλλοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν προφυλακισθεί πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αθωώθηκαν στην υπόθεση αυτή, η οποία τροφοδότησε ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Είναι εξοργιστικό. Παράλογες κατηγορίες. Καμιά απόδειξη. Έπειτα από δίκη τριών ετών ο Τανέρ Κιλίτς καταδικάσθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Άντριου Γκάρντνερ όταν έγινε γνωστή η ετυμηγορία για τον πρώην επίτιμο πρόεδρο της τουρκικής οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τρεις άλλοι ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα. Ο Πέτερ Στόιντνερ, Γερμανός υπήκοος, και ο Αλί Γαραβί, Σουηδός, είναι μεταξύ των επτά που αθωώθηκαν.

Δέκα από τους κατηγορουμένους είχαν συλληφθεί ενώ συμμετείχαν σε σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2017 στην Πρίγκηπο (Μπουγιούκαντα), στη θάλασσα του Μαρμαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγγελία υποστήριξε πως το σεμινάριο ήταν μια μυστική συνάντηση για την οργάνωση εξέγερσης και την πρόκληση χάους. Υποστήριξε ακόμη πως οι κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μετά την αποτυχημένη αυτή απόπειρα, οι αρχές προχώρησαν σε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής, βάζοντας στη φυλακή περίπου 80.000 ανθρώπους και απολύοντας 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικό προσωπικό και άλλους, ενώ έκλεισαν περίπου 180 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ