Μετά τη μάχη της Κυριακής, τα βλέμματα στην Τουρκία στρέφονται τώρα στον δεύτερο, καθοριστικό γύρο της αναμέτρησης στις 28 Μαΐου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτοιμο να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά στην προεδρία, και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφασισμένο να μην εγκαταλείψει τον αγώνα.
Με τον «αέρα» των περίπου 2,5 εκατ. ψήφων από τον Κιλιτσντάρογλου, ο ικανοποιημένος Ερντογάν εμφανίζεται βέβαιος για την επικράτησή του: «Θα αναδειχθούμε νικητές στις εκλογές της 28ης Μαΐου αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων που πήραμε στις 14 Μαΐου και προσβλέπουμε σε μια ιστορική επιτυχία. Με τη βοήθεια του Αλλάχ η 28η Μαΐου θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του στην Άγκυρα, που συγκάλεσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη στρατηγική ενόψει της κάλπης της προσεχούς Κυριακής, αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη «Sabah», να εστιαστεί η προσοχή σε τρεις κατηγορίες περιφερειών: σε εκείνες όπου ο εθνικιστής -και ρυθμιστής πλέον των εκλογών- Σινάν Ογάν τα πήγε πολύ καλά, σε εκείνες όπου μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, και στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, απ’ όπου ο Ερντογάν θα ξεκινήσει τη νέα εκστρατεία του για να εδραιώσει τη νίκη.
Στην κυβερνητική παράταξη επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς θεωρούν δύσκολο να ανατραπεί η διαφορά των 2,5 εκατ. ψήφων που χωρίζει τον Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται μόλις μισή μονάδα για να φθάσει το 50%.
Κατήφεια στην αντιπολίτευση -Ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό
Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ, στο αντίπαλον δέος της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης επικρατεί κατήφεια, μολονότι ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί τον πρώτο αντίπαλο του Ερντογάν που κατάφερε εδώ και χρόνια να περάσει σε δεύτερο γύρο. Το ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η εκνευρισμένη με το αποτέλεσμα επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού, η Μεράλ Ακσενέρ, που «τα είχε βροντήξει» όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου -αντί κάποιου εκ των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα τα πήγαιναν καλύτερα απέναντι στον Ερντογάν- και επανήλθε λίγες ώρες αργότερα.
Ο Κιλιτσντάρογλου, πάντως, επιχειρεί να τονώσει το ηθικό στο τραπέζι των έξι, με το επιχείρημα ότι οι κάλπες στον πρώτο γύρο έστειλαν μήνυμα αλλαγής κι ότι είναι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να αλλάξει ρότα η Τουρκία. Αποτάθηκε ιδιαίτερα στην τουρκική νεολαία, την οποία κάλεσε να δώσει μάχη για να βγει η χώρα σε 12 μέρες από τη ζοφερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της. Χθες ανέλαβε, πάντως, το τιμόνι της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει της 28ης Μαΐου ο νεότερος του Κιλιτσντάρογλου και δημοφιλής στις τάξεις της νεολαίας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν άνετη επικράτηση του Ερντογάν, η ανησυχία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας παραμένει. Οι διεθνείς αγορές αντιδρούν αρνητικά στην πιθανότητα να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος και να συνεχίσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του, με την κοινή γνώμη να αγωνιά για το ενδεχόμενο επιστροφής του ΔΝΤ στη χώρα, όπως προειδοποιούν ειδικοί.