Ασκηση «θαλασσόλυκος» -Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο - iefimerida.gr

Ασκηση «θαλασσόλυκος» -Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο

Τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο
Τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το Αιγαίο πέλαγος, ετοιμάζεται η Τουρκία.

Η άσκηση «θαλασσόλυκος» αναμένεται να βγάλει στο νερό 131 πολεμικά ναυτικά σκάφη της γείτονος χώρας σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο πέλαγος και Μεσόγειο στις 13 Μαΐου, ενώ θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως «μια ευκαιρία για τη χώρα να κάνει επίδειξη δύναμης και διπλωματίας» χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah που φιλοξενεί εκτενές άρθρο για την επιχείρηση «θαλασσόλυκος», την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας.

Τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα βγουν ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο Πέλαγος στα πλαίσια της άσκησης «λύκος της θάλασσας» / Φωτογραφία: AP Photo

Εκτός από τα πολεμικά πλοία, στην επιχείρηση αναμένεται να λάβουμε μέρος 57 αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, ενώ θα συμμετέχουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στη θάλασσα 25,900 αξιωματικοί σε μια άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που η Αγκυρα συνδέει άμεσα και με την πίεση που ασκεί σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Μεσογειακή Ασπίδα»

Παράλληλα, η Τουρκία φαίνεται πως επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες με χώρες της Μεσογείου, στις οποίες δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο και που στόχο έχουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «απειλές που αφορούν στην εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου» στην περιοχή.

Τουρκική φρεγάτα υποδέχεται πολεμικό ελικόπτερο στη θάλασσα
Διπλωματική προσέγγιση και επίδειξη δύναμης επιχειρεί η Αγκυρα με την διεθνή άσκηση «Μεσογειακή Ασπίδα» / Φωτογραφία: AP Photos

Το δημοσίευμα που επικαλείται η τουρκική Sabah εξηγεί πως η «μεσογειακή ασπίδα» έχει στόχο να παρέχει τεχνογνωσία του τουρκικού στρατού σε χώρες όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία, η Γεωργία, η Λιβύη, ο Λίβανος, το Πακιστάν, η Τυνησία και η Ιορδανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με κάθε μια από τις χώρες αυτές, ώστε να ανταλλάζουν πληροφορίες και τεχνογνωσία.

Με κυρώσεις απειλεί την Τουρκία η ΕΕ

Την Τετάρτη ανέβηκε το θερμόμετρο στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία αποφάσισε να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου βρίσκεται το γεωτρύπανό της, «Πορθητής», με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ανακοινώνει πως σύντομα σκοπεύει να αποστείλει και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεωτρύπανο «Πορθητής» στις παρυφές της κυπριακής ΑΟΖ
Το γεωτρύπανο «Πορθητής» στις παρυφές της κυπριακής ΑΟΖ / Φωτογραφία: AP Photos

Οι ενέργειες της Τουρκίας απασχόλησαν τόσο τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη, ενώ και οι 27 της Ευρώπης εξετάζουν μέτρα εναντίον της Αγκυρας για τις προκλητικές της κινήσεις σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν θέλει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ολα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν καλεί ξανά την Ευρώπη να δεχτεί την Τουρκία ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, «αφήνοντας πίσω τον πολιτικό ρατσισμό, την διάκριση και την αντιμεταναστευτική πολιτική».

Ο Τουρκος πρόεδρος μίλησε την Πέμπτη, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και τόνισε: «Θα ξεπεράσουμε την υπαρξιακή απειλή μόνο αν υποστηρίξουμε διαφορετικούς πολιτισμούς που έζησαν σε χώρες με ισχυρή παράδοση ανεκτικότητας και ειρήνης, όπως η Τουρκία». Ο Ερντογάν βέβαια τόνισε σε άλλο σημείο της δήλωσής του πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία, από ότι η Τουρκία την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Ελλάδα ΑΙγαίο κυπριακή ΑΟΖ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ