Δώδεκα τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία στο Κοτσαέλι της Τουρκίας ύστερα από έκρηξη σε σιλό σιταριού.
Οι τραυματίες, έχουν διασωληνωθεί και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Σε ό,τι αφορά στα αίτια της εκκωφαντικής έκρηξης, που συντάραξε το λιμάνι του Ντεριντζέ και τη γύρω περιοχή, η εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία μιλά με υποθετικά σενάρια, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα ενδελεχής έλεγχος.
Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κοτσαέλι, Ταχίρ Μπουγιουκακίν δήλωσε ότι «έχουμε 12 τραυματίες αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, 3 από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι και διασωληνωμένοι. Η θεραπεία τους συνεχίζεται. Δεν αναμένεται αύξηση του αριθμού των τραυματιών. Δεν αναζητείται κανείς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία».
Η στιγμή της τρομακτικής έκρηξης
Τι λέει η εταιρεία για το συμβάν
Σύμφωνα λοιπόν με την ΤΜΟ «έγινε έκρηξη στο TMO Derince Silo γύρω στις 14.45. Από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές 13 φρεάτια σιλό και βοηθητικά κτίρια. Θεωρείται ότι η έκρηξη μπορεί να οφείλεται σε συμπίεση σκόνης και ο λόγος θα διευκρινιστεί μετά από λεπτομερή τεχνική εξέταση».
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του λιμένος, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της γείτονος αναφέρει ότι δεν προκλήθηκε κάποια αρνητική κατάσταση στα πλοία στο λιμάνι. «Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες στα πλοία στο λιμάνι όπου βρίσκεται το σιλό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι στην περιοχή κατευθύνθηκε το σκάφος ταχείας διάσωσης (ναυαγοσωστικής) ΚΙΥΕΜ-3 της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών.
Απεγκλωβίστηκε εργάτης από τα συντρίμμια
Κλιμάκια της ομάδας διάσωσης της Τουρκίας AFAD έσπευσαν στο συμβάν και διέσωσαν έναν πολίτη που ήταν παγιδευμένος κάτω από τους τόνους σιταριού και τα μπάζα των σιλό.
«Η σκόνη είναι σαν εκρηκτική ύλη»
Όπως ανέφερε ένας ειδικός στο Habertürk, «η σκόνη σιταριού, κάθε είδους σκόνη σιτηρών, το αλεύρι, η ζάχαρη είναι επίσης εκρηκτικές σκόνες. Όπως φαίνεται εδώ, έχει την επίδραση μιας πολύ ισχυρής εκρηκτικής ουσίας. Οι σκόνες παράγουν στατικό ηλεκτρισμό καθώς κινούνται. Αυτές οι μπάλες εκρήγνυνται όταν παράγονται σπινθήρες από την τριβή άλλων μικρών μετάλλων. Αυτό που λέμε έκρηξη είναι ένα φλέγον γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναπτύσσεται ως δεύτερη έκρηξη. Θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη την εγκατάσταση στην καταστροφή. Παρόμοιες εκρήξεις έχουν συμβεί πολλές φορές σε σιλό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες για αυτά τα θέματα».