Οι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να δεχτούν ένα βραζιλιάνικο αεροπλανοφόρο που επρόκειτο να διαλυθεί, καθώς φοβούνται τη ρύπανση του περιβάλλοντος από αμίαντο.
Η Τουρκία αρνήθηκε σήμερα να επιτρέψει την είσοδο στα χωρικά της ύδατα σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας, το οποίο επρόκειτο να οδηγηθεί σε ναυπηγείο για να διαλυθεί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Αποφασίστηκε να ακυρώσουμε την έγκριση που είχε δοθεί υπό όρους στο πλοίο NAE Sao Paulo. Δεν θα επιτραπεί να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα», ανέφερε ο υπουργός Μουράτ Κουρούμ σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βραζιλιάνικες αρχές δεν τήρησαν τους όρους που απαιτούσε η Τουρκία, όπως να γίνει δεύτερη επιθεώρηση στο πλοίο και να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές «η απογραφή των επικίνδυνων υλικών». «Δεν έχουμε επιτρέψει μέχρι τώρα κανένα μέτρο που θα έβλαπτε το περιβάλλον ή τον λαό μας», υποστήριξε ο Κουρούμ.
Σε ναυπηγεία στα παράλια της Τουρκίας επρόκειτο να διαλυθεί το βραζιλιάνικο αεροπλανοφόρο
Η αρχική ανακοίνωση ότι το βραζιλιάνικο αεροπλανοφόρο επρόκειτο να διαλυθεί στα ναυπηγεία του Αλί Αγά, στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων που φοβούνταν τη ρύπανση από αμίαντο, σε ξηρά και θάλασσα.
«Σταματήσαμε το τοξικό πλοίο Sao Paulo. Αυτό το πλοίο σταμάτησε επειδή είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», χαιρέτισε μέσω του Twitter η οικολογική οργάνωση Doganin Cocuklari, μία από τις πολλές που είχαν καλέσει τους Τούρκους να διαδηλώσουν κατά της άφιξης του πλοίου στην Τουρκία.
Η έκθεση στον αμίαντο, μια ουσία αποδεδειγμένα καρκινογόνα, απαγορεύτηκε στην Τουρκία το 2006. Ωστόσο οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, όπως στα διαλυτήρια πλοίων, συνεχίζουν να εκτίθενται σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση του βραζιλιάνικου αεροπλανοφόρου θεωρείται τεστ για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει τον εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα περιβαλλοντικά θέματα μπορεί να παίξουν αποφασιστικό ρόλο για τα εκατομμύρια των νέων Τούρκων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 2023.