Οκτώ δημοσιογράφοι που κάλυπταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνελήφθησαν στην Τουρκία, μέσα στα σπίτια τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.
Οι συλλήψεις καταδικάστηκαν ως «παράνομες» από ομάδες για την ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλοντας ένα όργιο καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας εν μέσω διαδηλώσεων κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη προφυλάκισε οκτώ δημοσιογράφους, ανατρέποντας την απόφαση να τους αφήσει ελεύθερους μετά τη σύλληψή τους για την κάλυψη των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία εδώ και χρόνια.
Συνέλαβαν τους δημοσιογράφους μέσα στα σπίτια τους
Οι δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των 10 που συνελήφθησαν σε επιδρομές που έγιναν τα ξημερώματα στα σπίτια τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε αρχικά ότι οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, προτού ανατρέψει την απόφασή του και εκδώσει επίσημο ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με τους δικηγόρους και τους εκπροσώπους τους.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Γιασίν Ακγιούλ του AFP και ο πρώην φωτορεπόρτερ του AFP Μπουλέντ Κιλίτς, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί φωτογράφος της χρονιάς από το Guardian το 2014 για την κάλυψη των εξελίξεων στην Ουκρανία, των γεγονότων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και τη φονική συντριβή της πτήσης MH17.
Οι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση αφού φωτογράφισαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με αφορμή τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Όλοι οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και πορείες παρά τις προειδοποιήσεις», όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα. Η σύλληψη του Ακγκιούλ προκάλεσε την έντονη επίπληξη του προέδρου του AFP, ο οποίος δήλωσε ότι η κράτησή του ήταν «απαράδεκτη» και απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την τουρκική προεδρία.
Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε επίσης «σκανδαλώδης» από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ενώ η Ένωση Τούρκων Φωτορεπόρτερ την κατήγγειλε ως «παράνομη, ασυνείδητη και απαράδεκτη». Ο Ιμάμογλου είναι μακροχρόνιος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, και ο μοναδικός υποψήφιος που θεωρείται ικανός να τον αμφισβητήσει στην κάλπη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Την ίδια ημέρα που ο Ιμάμογλου στάλθηκε σε εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας, ορίστηκε επίσης ως υποψήφιος πρόεδρος από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκαν γρήγορα, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να συγκεντρώνονται κάθε βράδυ για να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους για τις δεκαετίες διακυβέρνησης από τον Ερντογάν. Οι διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει μια όλο και πιο σφοδρή απάντηση από τις τουρκικές αρχές που απαντά με σκληρά κατασταλτικά μέτρα.
1.418 συλλήψεις στην Τουρκία σε μία εβδομάδα
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι 1.418 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα. «Ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κράτηση 979 ύποπτοι, 478 άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στο δικαστήριο», είπε. «Δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε όσους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους δρόμους, να επιτεθούν στις εθνικές και ηθικές αξίες μας και στους αστυνομικούς μας».
Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στο AFP: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας σαφώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, συλλαμβάνεται επίσημα βάσει αυτού του νόμου κατά των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων»..
Ο Τούρκος ειδικός στα μέσα ενημέρωσης Εμρέ Κιζίλκαγια, του Carr Center for Human Rights Policy στο Harvard Kennedy School of Government, δήλωσε ότι ενώ οι δημοσιογράφοι κρατούνται συχνά στην Τουρκία, ένα επίσημο αίτημα από τους εισαγγελείς για τη σύλληψη δημοσιογράφων και, ως εκ τούτου, την κράτησή τους είναι εξαιρετικά σπάνιο. «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους είναι ότι πρόκειται για φωτορεπόρτερ με διεθνές προφίλ», είπε.
«Έξι από αυτούς τους δημοσιογράφους συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη για παραβίαση του νόμου περί δημόσιων διαδηλώσεων».
Πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν προστατεύονται από την κάλυψη διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι παρευρίσκονται στις διαδηλώσεις με την επαγγελματική τους ιδιότητα.