Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το show Ερντογάν για το γεωτρύπανο -«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης» - iefimerida.gr

Αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το show Ερντογάν για το γεωτρύπανο -«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP Photo/Vahid Salemi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα προεκλογικό show, με δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, από το λιμάνι Τασούκου στη Μερσίνη, στον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», αφήνοντας αιχμές κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Αρνητικά όμως αντέδρασαν οι οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην απόφαση του τούρκου προέδρου για έρευνες του πλοίου ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για αυτό», διαμήνυσε ο Ερντογάν, με την Τουρκία να διεξάγει εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο εντός της δικαιοδοσίας της, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην τελετή πριν τον απόπλου, παρευρέθησαν οι Καλίν, Οκτάι, Τσελίκ, Ακάρ και Αλτούν, ενώ το νέο γεωτρύπανο έβδομης γενιάς της Τουρκίας θα επιχειρήσει ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Αττάλειας στη Μεσόγειο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

«Θα στείλουμε το πλοίο μας, Abdulhamid Han, στο οικόπεδο Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) μακριά από το Γκαζίπασα (της Αττάλειας)», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής για την πρώτη αποστολή του 4ου πλοίου γεωτρήσεων της Τουρκίας στο Tasucu. λιμάνι στη μεσογειακή πόλη Μερσίνα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, είπε μεταξύ άλλων πως το γεωτρύπανο Abdulhamid Han είναι «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας» στον τομέα της ενέργειας. Καυχήθηκε δε η Τουρκία διαθέτει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο με τα πλοία της Fatih, Kanuni, Yavuz και Abdulhamid Han.

«Τώρα, με τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικής έρευνας, ασχολούμαστε και με αυτό το πεδίο», πρόσθεσε. «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στα 10 οικόπεδα που απαιτούνται για την πρώτη φάση του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας και να αρχίσουμε να θέτουμε το φυσικό αέριο που αποκτάται από εκεί σε λειτουργία για το έθνος μας το 2023», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλοίο Abdulhamid Han έχει μέγιστο βάθος λειτουργίας 3.600 μέτρα, ύψος πύργου 104 μέτρα και ικανότητα πληρώματος 200 ατόμων. Το γεωτρύπανο είναι ένα από τα πέντε πλοία έβδομης γενιάς παγκοσμίως, με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Ερντογάν ανέφερε ότι το γεωτρύπανο θα εργάζεται μέρα-νύχτα. Παράλληλα, εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει την περιοχή κοντά στην Αττάλεια μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.


«Ο Ερντογάν Μας παγιδεύει στον Χάρτη της Σεβίλλης»

Με ανάρτηση στο Twitter, η δεξαμενή σκέψης Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σαναφέρει: «Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Αντιδράσεις κατά του Ερντογάν

Οι αντιδράσεις εστιάζουν στο γιατί αντί ο Ερντογάν να κινηθεί με πυξίδα τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επιβολής της Γαλάζιας Πατρίδας έπραξε ακριβώς το αντίθετο μένοντας στα όρια που επιχειρούν να του «επιβάλλουν» στη βάση του «χάρτη της Σεβίλλης». Κάτι που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται, αντιπαραβάλλοντας τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει υιοθετήσει ως επίσημη πολιτική και έχει καταθέσει μονομερώς στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι τα όρια στα οποία εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία με τις γείτονες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, που διευθύνει το think tank, σε σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει πριν την ανακοίνωση του προορισμού του γεωτρύπανου τόνιζε την ανάγκη να κινηθεί το γεωτρύπανο όχι ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία αλλά στο όριο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου καλώντας την Άγκυρα να δείξει την αποφασιστικότητα της σε μία στιγμή την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε «κατάλληλη».

Ωστόσο, ο Ερντογάν ελέγχει τις κινήσεις του κλείνοντας τα αυτιά στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Στόχο είχε να προκαλέσει θόρυβο σε Αθήνα και Άγκυρα, με τα ΜΜΕ να στρέφουν επί σειρά ημερών την προσοχή τους στο γεωτρύπανο, με την Τουρκία να θεωρεί ότι είναι «κερδισμένη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ