Η Τουρκία αλλάζει όνομα και θα ονομάζεται πλέον «Türkiye», καθώς τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να αναγνωρίσουν την αλλαγή αυτή μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.
Η εκστρατεία για την αλλαγή του ονόματος σε Türkiye ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. «Η διαδικασία που ξεκινήσαμε υπό την ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αυξήσουμε την αξία του εμπορικού σήματος της χώρας μας πρόκειται να ολοκληρωθεί» έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter την Τρίτη.
Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για αλλαγή branding
Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τσαβούσογλου έγραψε: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με την προεδρική εγκύκλιο… με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη χρήση της λέξης ‘Türkiye’ σε ξένες γλώσσες και την επακόλουθη στρατηγική branding, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στο εξής θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ‘Türkiye’ για να αντικαταστήσει τις λέξεις όπως Turkey’, ‘Turkei’ και ‘Turquie’ που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να αναφερθούν στη ‘Δημοκρατία της Τουρκίας’».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι ο ΟΗΕ αποδέχθηκε την αλλαγή και τέθηκε σε ισχύ μόλις έλαβαν το αίτημα και βεβαιώθηκαν ότι το έγγραφο ήταν νόμιμο, κάτι που έγινε την Τετάρτη.
«Δεν τίθεται θέμα, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να το αποδεχτούμε ή να μην το αποδεχτούμε» δήλωσε ο Dujarric. «Οι χώρες είναι ελεύθερες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να ονομάζονται. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζουν οι χώρες τα ονόματά τους. Μία που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Côte d'Ivoire (Ατκή Ελεφαντοστού), η οποία αναφερόταν στα αγγλικά ως Ivory Coast και ζήτησαν να ονομάζονται Côte d'Ivoire» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την Τετάρτη πως, συνεργαζόμενη με την Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, η οποία συνδέεται με το γραφείο του Προέδρου, η κυβέρνηση μπόρεσε να θέσει με επιτυχία τις βάσεις για το rebranding. «Καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες να δουν αυτή την αλλαγή στη χρήση του ‘Türkiye’», δήλωσε.
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας Fahrettin Altun δημοσίευσε την Τετάρτη στο Twitter ένα διαφημιστικό βίντεο με τη λεζάντα: #HelloTürkiye.
Η Τουρκία δε θέλει να την συγχέουν με τη... γαλοπούλα
Δεν είναι σαφές εάν το όνομα, με ένα γράμμα που δεν υπάρχει στο αγγλικό αλφάβητο, θα γίνει ευρέως γνωστό στο εξωτερικό. Το 2016, η Τσεχική Δημοκρατία καταχώρισε επίσημα τη σύντομη ονομασία της, Τσεχία, και ενώ ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί τη χρησιμοποιούν, πολλοί εξακολουθούν να αναφέρονται στη χώρα με τη μεγαλύτερη ονομασία της.
Ο αγγλόφωνος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας TRT World έχει ήδη στραφεί στη χρήση της ονομασίας Türkiye, αν και η λέξη Turkey συνεχίζει να ξεφεύγει από πολλούς δημοσιογράφους που προσπαθούν ακόμη να συνηθίσουν την αλλαγή.
Το TRT World εξήγησε την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή του ονόματος σε άρθρο του νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι αν γκουγκλάρει κανείς τη λέξη «Turkey», βρίσκει ένα «συγκεχυμένο σύνολο εικόνων, άρθρων και ορισμών λέξεων που συγχέουν τη χώρα με τη Meleagris – αλλιώς γνωστή ως γαλοπούλα, ένα μεγάλο πουλί που κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική – η οποία είναι διάσημη για το ότι σερβίρεται στο μενού των Χριστουγέννων ή στο Δείπνο την Ημέρα τω ν Ευχαριστιών».
Το δίκτυο συνέχισε: «Ξεφυλλίστε το λεξικό του Cambridge και η λέξη ‘γαλοπούλα’ ορίζεται ως ‘κάτι που αποτυγχάνει άσχημα’ ή ‘ένα ηλίθιο ή ανόητο άτομο’».