Η Τουρκία δεν συνεχίζει απλά τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, αλλά ήδη προγραμματίζει να κάνει άλλες πέντε εντός του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα μίλησε για επιτάχυνση των γεωτρήσεων τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ανατολική Θράκη. Για μία ακόμη φορά, ο Ντονμέζ επανέλαβε τα επιχειρήματα της Αγκυρας, ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν γιατί η Αγκυρα έχει δικαιώματα που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα δήλωσε ότι μάταια κάποιοι ελπίζουν ότι μέσω απειλών η Τουρκία θα υπαναχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας μήνυμα που έστειλε πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΕ.
Η Τουρκία ξεκίνησε τέταρτη γεώτρηση
Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, ο Φατίχ Ντονμέζ θύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει δύο γεωτρύπανα- το Fatih και το Yavuz- ανοιχτά της Κύπρου, όπως και δύο σεισμογραφικά σκάφη, τα Oruc Reis και Barbaros. Παράλληλα, δήλωσε ότι ήδη γίνεται η τέταρτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ντονμέζ έκανε λόγο για συλλογή τρισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων για σχεδόν 37.000 χιλιόμετρα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε ότι ήδη γίνονται σχέδια για πέντε νέες γεωτρήσεις το 2020. Η ανατολική Μεσόγειος έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου σύμφωνα με αναφορές διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, είπε ο Τούρκος υπουργός. Ακόμη, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αγκυρας για σύνδεση της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα με αγωγό φυσικού αερίου.
Τι είπε ο Ντονμέζ για την ανατολική Θράκη
Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στις έρευνες στην ανατολική Θράκη. Παρότι πριν από την ομιλία του στη Βουλή είπε σε δημοσιογράφους- σύμφωνα με το Anadolu- ότι δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για τον όγκο των αποθεμάτων φυσικού αερίου εκεί, εντός του κοινοβουλίου μίλησε με αριθμούς.
Ο Ντονμέζ αναφερόταν στο ερευνητικό πρόγραμμα της νορβηγικής Equinor και της καναδικής Valeura στην ανατολική Θράκη, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Στη Βουλή, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην ανακάλυψη σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην ανατολική Θράκη, σύμφωνα με την Daily Sabah και ανέφερε ότι αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή 300 εκατ. κυβικών, που θα καλύπτει τις ανάγκες σχεδόν 300.000 νοικοκυριών τα επόμενα 10 χρόνια.