Οι τουλίπες κυκλοφορούν, κατά εκατομμύρια, σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα χρώματα που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Οι τουλίπες είναι τόσο ποικιλόχρωμες, διαθέσιμες, προσεγμένες, όμορφες και φθηνές -στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, μια ντουζίνα κοστίζει περίπου 2,50 €, σπάνια περισσότερα από 40 ή 50 σεντς για έναν ωραίο βολβό τουλίπας-, με ορισμένους κηπουρούς να πιστεύουν ότι οι τουλίπες αρπάζουν τη Νο 1 θέση από το τριαντάφυλλο ως το πιο δημοφιλές λουλούδι στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Forbes, αυτά που ξεπερνούν σίγουρα και με διαφορά είναι οι ορχιδέες, οι υάκινθοι και οι νάρκισσοι, που εμφανίζονται επίσης από τα πιο ευπώλητα λουλούδια στην Ευρώπη. Εκτός από την ελκυστικότητά τους, από τις τουλίπες λείπουν οι υποδηλώσεις του ρομαντισμού ή της θλίψης που συνδέονται με άλλα λουλούδια.
«Οι λαμπρές εκρήξεις τους είναι ενδιαφέρουσες, ελκυστικές και προσφέρουν μια έκρηξη χρώματος», είπε η κηπουρός και ιστορικός Abra Lee στην αρθρογράφο Mona Chalabi στον Guardian. «Ενώ άλλα άνθη όπως οι νάρκισσοι και τα άνθη κερασιάς προσφέρουν ένα ήσυχο και διακριτικό ξύπνημα στην άνοιξη, οι τουλίπες φτάνουν με μεγάλη μόδα, είναι τολμηρές και ταράζουν το τραπέζι -και είναι εδώ για να ξεκινήσουν το πάρτι».
Μαζικές πωλήσεις στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το USDA, μία τουλίπα για κάθε δύο άτομα πουλήθηκε το 2020, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 175 εκατομμύρια μίσχους τουλίπας που πωλήθηκαν εκείνο το έτος.
Με άλλα λόγια, οι τουλίπες, όπως γράφει η Chalabi, είναι το λουλούδι με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.
«Αν και άλλα είδη λουλουδιών πωλούνται σε τεράστιους αριθμούς (83 εκατομμύρια μαργαρίτες ζέρμπερες, 69 εκατομμύρια κρίνοι), κανένα δεν πλησιάζει την τουλίπα, το όνομα της οποίας προέρχεται από μια τουρκική λέξη για το τουρμπάνι».
«Η Φλόριντα είναι η ηγέτιδα πολιτεία, με καλλιέργειες αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 7% από την αξία του 2019», αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η Καλιφόρνια, ο επόμενος μεγαλύτερος παραγωγός, μειώθηκε κατά 5% από το προηγούμενο έτος, στα 967 εκατομμύρια δολάρια σε χονδρική αξία. Οι δύο πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 44% της συνολικής αξίας».
Για το 2020, οι πέντε κορυφαίες πολιτείες (Φλόριντα, Καλιφόρνια, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ και Οχάιο) αντιπροσώπευαν 3,13 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 65% της συνολικής αξίας.
Για μια ιδέα του μεγέθους της επιχείρησης λουλουδιών: το USDA αναφέρει 4,80 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020, σε σύγκριση με 4,42 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2019 για τη συνολική αξία χονδρικής καλλιέργειας λουλουδιών.
Στην Ευρώπη
Το 2022, σύμφωνα με έκθεση αυτού του μήνα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη εξήγαγε παγκοσμίως βολβούς τουλίπας, ορχιδέας, υάκινθου και νάρκισσου αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ολλανδία, η οποία έχει γίνει η πρωτεύουσα των τουλιπών, μεταξύ άλλων λουλουδιών, εξήγαγε το 81% αυτού του συνόλου. «Οι άλλοι κορυφαίοι εξαγωγείς είχαν μερίδια των συνολικών εξαγωγών κάτω του 10%: η Λιθουανία (7%, ισοδυναμεί με 6,7 εκατ. ευρώ), η Πολωνία (5%, 4,8 εκατ. ευρώ), η Δανία (2%, 2,1 εκατ. ευρώ) και η Λετονία (2% , 2 εκατ. ευρώ)», εξηγεί το πρακτορείο.
Τα περισσότερα από αυτά τα λουλούδια, τα φυτά και τους βολβούς εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελβετία είναι ο κύριος εισαγωγέας της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 31% (ή 31 εκατ. ευρώ), η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε 21 εκατ. ευρώ, η Νορβηγία 12 εκατ. ευρώ, η Ρωσία 9 εκατ. ευρώ και η Ουκρανία 5,5 εκατ. ευρώ.
Τουλιπομανία
Παρόλο που η έκφραση «τουλιπομανία» θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί στην τρέχουσα παγκόσμια τρέλα για τις τουλίπες, αναφέρεται, στην πραγματικότητα, σε εκείνη την περίοδο της ολλανδικής ιστορίας γύρω στο 1634, όταν η αξία των βολβών άρχισε να αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας -οδηγώντας σε κερδοσκοπία που προκάλεσε κραχ στην αγορά.
Οι τουλίπες, όπως εξηγούν οι Brussels Times, «έγιναν εξαιρετικά της μόδας στην Ευρώπη και το 1634 η τιμή τους έφτασε σε επίπεδα όλων των εποχών, έως ότου έσκασε η οικονομική φούσκα το 1637. Το εμπόριο αυτών των φυτών ήταν εν μέρει υπεύθυνο για να γίνει η Ολλανδική Δημοκρατία η πλουσιότερη χώρα τον κόσμο κατά κεφαλήν εκείνη την εποχή.
»Οι έμποροι δημιούργησαν ακόμη και προθεσμιακές αγορές για τα πολυπόθητα λουλούδια, επιτρέποντας στους αγοραστές να συνάπτουν συμβόλαια για τη μελλοντική παράδοση των βολβών. Αυτό το σύστημα συναλλαγών χρησιμοποιείται τώρα ακόμη και για νόμισμα, εμπορεύματα και ενέργεια στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αγορές».
Σήμερα, οι τουλίπες έχουν ανακτήσει τη δημοτικότητά τους και η Ολλανδία έχει διατηρήσει τη θέση της ως ο κύριος παραγωγός εμπορικών φυτών τουλίπας στον κόσμο, με έως και 3 δισεκατομμύρια βολβούς ετησίως, η πλειοψηφία για εξαγωγή. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κομμένων λουλουδιών στον υπόλοιπο κόσμο, αποστέλλοντας περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ετησίως, 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες πωλήσεις και σχεδόν 35.000 στρέμματα γης αφιερωμένα στην καλλιέργειά τους.
Σύμβολο της Ολλανδίας, οι τουλίπες είναι επίσης το εθνικό λουλούδι της Τουρκίας και του Ιράν.
Αν σας ενδιαφέρουν οι τουλίπες, υπάρχουν φεστιβάλ τουλίπας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Στη Βόρεια Αμερική, εμφανίζονται συνήθως σε πόλεις με ολλανδική κληρονομιά όπως τα: Albany της Νέας Υόρκης, Οττάβα, Οντάριο, Gatineau και Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Ολλανδία, Μίσιγκαν, Lehi, Γιούτα, Orange City και Pella, Iowa, Mount Vernon, Ουάσιγκτον και Woodburn, Όρεγκον.
Εκτός από τα διάφορα φεστιβάλ στην Ολλανδία, άλλες χώρες όπως η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ινδία και η Αγγλία γιορτάζουν επίσης την τουλίπα.