Η νησιωτική χώρα Τουβαλού του Ειρηνικού αποκάλυψε ότι μετακινείται στο Metaverse επειδή κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τον χάρτη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Θα χρησιμοποιήσει το Metaverse για να δημιουργήσει μια ψηφιακή εκδοχή της, αναπαράγοντας νησιά και ορόσημα και διατηρώντας την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Simon Kofe, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα ότι ήρθε η ώρα να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την επιβίωση της χώρας του.
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία
Είπε ότι το να γίνει το πρώτο ψηφιοποιημένο έθνος στο Metaverse -ένα διαδικτυακό πεδίο που χρησιμοποιεί επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (VR) για να βοηθήσει τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν- ήταν μία από τις ενέργειες που έκαναν.
«Η γη μας, ο ωκεανός μας, ο πολιτισμός μας είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του λαού μας και για να τα κρατήσουμε ασφαλή από ζημιές, ό,τι κι αν συμβεί στον φυσικό κόσμο, θα τα μεταφέρουμε στο cloud», είπε στο βίντεο που τον δείχνει να στέκεται σε ένα ψηφιακό αντίγραφο μιας νησίδας που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο Kofe τράβηξε την παγκόσμια προσοχή στην περσινή COP26, όταν μίλησε στη διάσκεψη στεκόμενος στη θάλασσα για να δείξει πως το Τουβαλού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.
Το Τουβαλού δήλωσε ότι έπρεπε να δράσει επειδή οι χώρες παγκοσμίως δεν έκαναν αρκετά για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.
Θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιγράψει τον εαυτό της στο Metaverse, αλλά ακολουθεί τόσο την πόλη της Σεούλ όσο και το νησιωτικό κράτος των Μπαρμπάντος που πέρυσι δήλωσαν ότι θα εισέλθουν στο Metaverse για να παρέχουν διοικητικές και προξενικές υπηρεσίες, αντίστοιχα.
«Η ιδέα είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κράτος και πέρα από αυτό να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας, τη γνώση μας, την ιστορία μας σε έναν ψηφιακό χώρο», δήλωσε ο Kofe στο Reuters πριν από την ανακοίνωση.
Το Τουβαλού, μια ομάδα εννέα νησιών και 12.000 κατοίκων στα μισά του δρόμου μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, έχει εδώ και καιρό πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Έως και το 40% της περιοχής της πρωτεύουσας είναι κάτω από το νερό κατά την παλίρροια, ενώ ολόκληρη η χώρα προβλέπεται να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο Kofe δήλωσε ότι ελπίζει ότι η δημιουργία ενός ψηφιακού έθνους θα επιτρέψει στο Τουβαλού να συνεχίσει να λειτουργεί ως κράτος ακόμη και αν βυθιστεί εντελώς.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση ξεκινά τις προσπάθειες να διασφαλίσει ότι το Τουβαλού θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται διεθνώς ως κράτος και ότι τα θαλάσσια σύνορά του -και οι πόροι εντός των υδάτων αυτών- θα διατηρηθούν ακόμη και αν τα νησιά βυθιστούν.
Σύμφωνα με τον Kofe, επτά κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει για συνεχή αναγνώριση, αλλά υπάρχουν προκλήσεις σε περίπτωση που το Τουβαλού βυθιστεί, καθώς πρόκειται για έναν νέο τομέα του διεθνούς δικαίου.