Δορυφορικές φωτογραφίες που ανέλυσε ο ΟΗΕ και αεροφωτογραφίες από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στην Τόνγκα με νησιά καλυμμένα με τέφρα μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου το Σαββατοκύριακο.
Σήματα SOS από απομακρυσμένα νησιά του συμπλέγματος της πληγείσας από το τσουνάμι Τόνγκα ανιχνεύτηκαν εν μέσω αναφορών για εκτεταμένες καταστροφές και με δύο νεκρούς επιβεβαιωμένους, αν και ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για δύο νησιά, τα Μάνγκο Φονόι, καθώς οι υπερπτήσεις αεροσκαφών επιβεβαίωσαν «σημαντικές καταστροφές ιδιοκτησιών» από την έκρηξη του Σαββάτου, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επαφή με κατοίκους. Σύμφωνα με την υπηρεσία αναφέρθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δυτικές ακτές του κύριου νησιού της Τόνγκα, του Τονγκατάπου, με αρκετά θέρετρα και κατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί ή να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Εικόνες από την Νομούκα, ένα μικρό νησί στο νότιο τμήμα στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος Haʻapai, δείχνουν γη και δέντρα καλυμμένα με τέφρα και άλλες καταστροφές που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του Ειρηνικού το Σάββατο.
Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε ο ΟΗΕ, δείχνουν παρόμοιες σκηνές στα Κολομοτούα καθώς και τα χωριά Φαφάα και Κολοφό’ου: κάποια κτίρια παραμένουν ακόμη όρθια, αλλά φαίνονται να έχουν καταρρεύσει κι ολόκληρο το τοπίο είναι καλυμμένο με γκρίζα τέφρα.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fua'amotu, ο διάδρομος δείχνει πλημμυρισμένος και εν μέρει καλυμμένος από τέφρα ή χώματα. Άλλες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι κύματα εισχώρησαν σε βάθος αρκετών τετραγώνων από την ακτογραμμή.
Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της Τόνγκα πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός της τελευταίας 30ετίας. Αρχικά είχαν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες σε social media από το τσουνάμι, αλλά μετά από καταστροφή στο κύριο καλώδιο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο ακολούθησε σιγή.
Χθες Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους στην Τόνγκα από την καταστροφή, αν και δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για θύματα από τις αρχές της Τόνγκα. Η Νεοζηλανδή ΥΠ ΕΞ, Νανάια Μαχούτα, δήλωσε ότι η τέφρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αεροπορική μεταφορά βοήθειας στη χώρα . «Οι εικόνες δείχνουν τέφρα στον διάδρομο του αεροδρομίου Nuku'alofa, που πρέπει να καθαριστεί για να μπορέσει να προσγειωθεί μεταγωγικό C-130 Hercules με ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε.
Η Νέα Ζηλανδία έστειλε δύο πολεμικά πλοία, τα οποία μεταφέρουν νερό και άλλες προμήθειες καθώς και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια κόστους μισού δις. δολαρίων ανεβάζοντας την αρχική χρηματοδότηση στο ένα εκατ. δολάρια. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε προχθές Δευτέρα, ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η επικοινωνία με πολλές παράκτιες περιοχές της Τόνγκα, πέραν της πρωτεύουσας. Το αεροσκάφος Orion της Βασιλικής Πολεμικής αεροπορίας της Ν. Ζηλανδίας απογειώθηκε από το Όκλαντ το πρωί της Δευτέρας, με σκοπό να πετάξει πάνω από την ομάδα των νησιών Ha'apai, και εν συνεχεία πάνω από το κύριο νησί Tongatapu για να εκτιμήσει τη ζημιά και να δει αν είναι καθαροί οι διάδρομοι στα αεροδρόμια για να μπορέσουν να προσγειωθούν τα επόμενα αεροπλάνα. Η Αυστραλία έστειλε ένα αεροσκάφος τη Δευτέρα για να εκτιμήσει τις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως δρόμοι, λιμάνια και ηλεκτροφόρα καλώδια.