Τηλεσκόπιο εντόπισε σήματα από το διάστημα ανά 16 μέρες -Τι μπορεί να είναι - iefimerida.gr

Τηλεσκόπιο εντόπισε σήματα από το διάστημα ανά 16 μέρες -Τι μπορεί να είναι

Γαλαξίας
Γαλαξίας © Peter Komka/MTI via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον Καναδά ένα τηλεσκόπιο εντόπισε μία μυστηριώδη πηγή σημάτων από το διάστημα που ονομάζονται Fast Radio Bursts. Όπως εξηγεί το Gizmodo μάλιστα, πρόκειται για τα πρώτα επαναλαμβανόμενα Fast Radio Bursts.

Τι είναι τα Fast Radio Bursts

Τα Fast Radio Bursts είναι μικρής διάρκειας εμπομπές ραδιοσυχνοτήτων που προέρχονται από μακρινό διάστημα. Μετά την αρχική τους ανακάλυψη το 2001, αστρονόμοι έχουν καταγράψει περισσότερα τέτοια γεγονότα, αρχικά με σποραδικό ρυθμό και πλέον με πιο συχνό με τη βοήθεια του Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst (CHIME/FRB) Project. Όπως εξηγεί το Gizmodo, αν και στο παρελθόν οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επαναλαμβανόμενα FRBs, το πιο πρόσφατο που έχει και την κωδική ονομασία, FRB 180916.J0158+65, είναι η πρώτη γνωστή εκπομπή σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, το CHIME/FRB ανέφερε ότι ανακάλυψε οκτώ νέες πηγές FRB, συμπεριλαμβανομένης αυτής που επαναλαμβάνεται και η οποία τοποθετείται σε ένα σχετικά κοντινό σπειροειδή γαλαξία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019, το πείραμα ανίχνευσε 28 εκπομπές από τον FRB 180916.J0158+65, σύμφωνα με το Gizmodo που επικαλείται σχετικό έγγραφο.

Με βάση τις στατιστικές δοκιμές τις οποίες διεξάγουν επιστήμονες με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή Dongzi Li του Καναδικού Ινστιτούτου Θεωρητικής Αστροφυσικής, ο FRB 180916.J0158+65 εκπέμπει σήμα περίπου κάθε 16 μέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Gizmodo οι επιστήμονες είχα αρκετά στοιχεία για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτή η περιοδικότητα να οφείλεται σε σύμπτωση.

Το CHIME είναι ένα ραδιοτηλεσκόπιο στη νότια Βρετανική Κολομβία που αποτελείται από τέσσερις μισούς κυλίνδρους που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, και οι οποίοι λειτουργούν ως κεραίες για να χαρτογραφήσουν τον ουρανό. Έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένα για να χαρτογραφεί τις εκπομπές υδρογόνου, το στοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στο σύμπαν, χάρη στο ευρύ οπτικό του πεδίο και στο ευρύ φάσμα συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να συλλάβει. Παράλληλα όμως είναι και έμπειρο στο «κυνήγι» των FRBs, καθώς σαρώνει 1.024 σημεία στον ουρανό σε 16.000 διαφορετικές συχνότητες, 1.000 φορές το δευτερόλεπτο.

Και μόνο η παρουσία περιοδικότητας στο συγκεκριμένο FRB μπορεί να δώσει ενδείξεις ποιο αντικείμενο θα μπορούσε να το παράγει

Τι γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο FRB

Μετά από την αρχική ανακάλυψη του τελευταίου FRB, το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) άρχισε τις παρατηρήσεις για 13 μήνες, εντοπίζοντας 28 επιπλέον σήματα. Τα σήματα σε φάσεις 4 ημερών, ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν 12 ημέρες «σιωπής», υποδηλώνοντας ότι η πηγή που παράγει το FRB λειτουργεί σε κανονικό κύκλο 16 ημερών. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν σε ένα νέο έγγραφο που προστέθηκε πρόσφατα στο arXiv.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Το γεγονός ότι το FRB έχει συνολικό κύκλο 16 ημερών, αλλά στις τέσσερις μέρες τα σήματα ποικίλλουν από μηδενικά έως πολλαπλά, υποδεικνύει ότι η πηγή μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ένα τεράστιο αντικείμενο (όπως η μαύρη τρύπα χαμηλής μάζας) που πιθανώς διεγείρει ή εκλείπει την εκπομπή του σήματος με βάση τη διάρκεια της τροχιάς. Μια ξεχωριστή μελέτη υποδηλώνει ότι το FRB παράγεται από ένα αστέρι νετρονίων σε ένα δυαδικό σύστημα με ένα πολύ πιο ογκώδες αστέρι.

Πρόκειται για εξωγήινους;

Σχεδόν σίγουρα όχι. Τα σήματα είναι ένα σημάδι ενεργητικών γεγονότων που βρίσκονται στην ακραία κλίμακα του Κόσμου. Ακόμα και ένα εξαιρετικά ευφυές είδος θα ήταν πολύ απίθανο να παράγει τέτοιες ενέργειες. Και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα ανιχνεύσιμο μοτίβο που να υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες: Gizmodo, technologyreview.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τηλεσκόπιο διάστημα σήματα εξωγήινοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ