Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα το βράδυ Ερντογάν-Μακρόν έπειτα από μήνες δημόσιων αντιπαραθέσεων -ενίοτε και προσβολών- μεταξύ τους.
Οπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του θα γίνει στις 8:00 το βράδυ και αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το προηγούμενο διάστημα εκφράσει την ενόχλησή του για την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα όπως αυτές εκφράστηκαν στη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική. Οι σχέσεις των δύο ηγετών είχαν φτάσει στα άκρα το τελευταίο διάστημα, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον Γάλλο ομόλογό του «ανίκανο φιλόδοξο».
Μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον Μακρόν για «έλλειψη ιστορικών γνώσεων», τονίζοντας ότι η Γαλλία «δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα ανθρωπισμού» στην Τουρκία λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της στην Αλγερία και του ρόλου της στη γενοκτονία που έγινε το 1994 στη Ρουάντα.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτηση στο Τwitter το Σάββατο, έστειλε το δικό του μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο: «Στο Αζαξιό (σ.σ.: κατά την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική) στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».
Το επεισόδιο Γαλλίας-Τουρκίας που απέκρυψε το ΝΑΤΟ
Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στην περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.
Οπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Reuters, η έρευνα του ΝΑΤΟ για το θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια, ενώ δεν αποδίδει ευθύνες ούτε στο Παρίσι, αλλά ούτε και στην Αγκυρα.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως το θερμό εκείνο επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.