Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει βίντεο μιας TikToker που, αφού ξεκίνησε την πρώτη της δουλειά, εμφανίζεται σε αυτό αναστατωμένη και παραπονιέται επειδή δεν της απομένει ελεύθερος χρόνος.
Στις 19 Οκτωβρίου μια TikToker, ονόματι Μπριέλ, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα μια εταιρική δουλειά στην περιοχή της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν φανερά αναστατωμένη καθώς απευθυνόταν στην κάμερα. Στη λεζάντα μάλιστα που αναγραφόταν πάνω στο βίντεο αναρωτιόταν πώς τα καταφέρνει ο κόσμος που εργάζεται από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Στο βίντεο, η Μπριέλ -η οποία μιλώντας στο Insider ζήτησε να χρησιμοποιήσουν μόνο το μικρό της όνομα- αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη της δουλειά εκτός κολεγίου που απαιτεί να εργάζεται στο γραφείο, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να ταξιδέψει μέχρι εκεί, κάτι το οποίο της παίρνει πολύ χρόνο, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ζήσει πιο κοντά.
Η ίδια περιγράφει ότι ανεβαίνει στο τρένο στις 7:30 και δεν επιστρέφει στο σπίτι της μέχρι τις «18:15 το νωρίτερο», κάτι που, όπως λέει, δεν της αφήνει χρόνο για να μαγειρέψει δείπνο ή να ασκηθεί.
Στην αρχή του βίντεο η TikToker είπε ότι «μάλλον ήταν τόσο δραματική και ενοχλητική» και αναγνώρισε ότι η κατάστασή της θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Είπε ότι θα μπορούσε να εργάζεται ακόμη περισσότερες ώρες, αλλά αναρωτήθηκε πώς ο κόσμος βρίσκει χρόνο για φίλους ή για ραντεβού. «Δεν έχω χρόνο για τίποτα και είμαι πολύ αγχωμένη», είπε προς το τέλος του βίντεο.
Το βίντεο είχε μεγάλη απήχηση, καθώς έλαβε 1,2 εκατ. προβολές και περισσότερα από 7.300 σχόλια. Πολλοί έγραψαν ότι μπορούσαν να συσχετιστούν με την κατάσταση, καθώς μοιράστηκαν ότι και αυτοί είχαν περιορισμένο χρόνο για την προσωπική τους ζωή και θεωρούσαν δύσκολο να αντιμετωπίσουν την επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. «Η εβδομάδα εργασίας των 40 ωρών είναι ξεπερασμένη και τα συναισθήματά σας είναι απολύτως έγκυρα», ανέφερε ένας χρήστης των κοινωνικών δικτύων.
Άλλοι σχολίασαν πόσο δύσκολο ήταν να εργάζεσαι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα να προσπαθείς να αντεπεξέλθεις στις δουλειές του σπιτιού και να διατηρήσεις μια προσωπική ζωή.
Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς πρέπει μια μέρα να αφιερώσουν χρόνο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, καθώς περνούσαν περισσότερο χρόνο στη δουλειά απ' ό,τι με τις οικογένειές τους.
«Η Gen Z πρέπει να ανέβει συλλογικά σε διοικητικές θέσεις και στη συνέχεια να επιβάλει συλλογικά την 4ήμερη εργασία την εβδομάδα», έγραψε άλλος. Κάποιοι ανέφεραν ότι η επιλογή τής εξ αποστάσεως εργασίας θα πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.
Σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μπριέλ είπε στο Insider «Είμαι πολύ ευγνώμων που έχω τη δουλειά μου ύστερα από πέντε μήνες ανεπιτυχούς αναζήτησης μετά το κολέγιο, αλλά είναι αποθαρρυντικό και κατανοητό γιατί οι Αμερικανοί έχουν "καεί" και τα περιστατικά ψυχικής ασθένειας είναι υψηλά», προσθέτοντας ότι νιώθει τυχερή που έχει μια δουλειά που την ενδιαφέρει και της αρέσει, αλλά ανησυχεί ότι πολλοί υπάλληλοι γραφείου δεν βρίσκουν χρόνο για να απολαύσουν «το φως του ήλιου, την άσκηση, τον επαρκή ύπνο, την υγιεινή διατροφή και τη δημιουργία δεσμών με άλλους ανθρώπους». «Φεύγω για τη δουλειά πριν την ανατολή του ηλίου και επιστρέφω σπίτι μετά τη δύση του ηλίου», σημείωσε.
Η Μπριέλ τόνισε, επίσης, τη συντριπτικά θετική ανταπόκριση που έλαβε στα σχόλια, λέγοντας: «Θέλω να μπορώ να μιλήσω για αυτή την επόμενη γενιά και να εξηγήσω ότι μια εβδομάδα εργασίας 40 ωρών συν τη μετακίνηση δεν είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητα. Εκτιμώ όλα τα θετικά σχόλια από άλλους συμπάσχοντες εργαζόμενους».
Είπε, επιπλέον, ότι ελπίζει ότι περισσότερες εταιρείες θα επανεξετάσουν τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ειδικά αφού τόσο πολλοί άνθρωποι είχαν συνηθίσει να εργάζονται με τηλεργασία.
Τον Ιούλιο ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός 4 Day Week Global, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, δημοσίευσε ευρήματα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας σε συμμετέχουσες εταιρείες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε, μετά από έναν χρόνο δοκιμών, ότι η ένταση εργασίας μειώθηκε, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν πιο αποτελεσματικοί και είχαν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι 40 ώρες εργασίας αποτελούν ένα τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο TikTok. Πολλοί είναι οι χρήστες που ζητούν να μεταρρυθμιστεί, υπογραμμίζοντας την έλλειψη οικονομικής ανταμοιβής παρότι εργάζονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης, ενώ άλλοι παρωδούν αυτούς που πιέζουν για περισσότερες ώρες.