Μία λάτρης των οστρακοειδών ανησύχησε τους ακόλουθούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού έφαγε 70 στρείδια για... πρωινό.
«Μπορώ να φάω 70 στρείδια για πρωινό…;», έγραψε στη λεζάντα του βίντεό της στο TikTok το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 3,3 εκατομμύρια προβολές, η Γερμανίδα λάτρης του φαγητού, που ζει στο Λονδίνο και μοιράζεται συχνά στην πλατφόρμα όπου έχει πάλω από 400.000 ακολούθους της τα γεύματα που κατά καιρούς απολαμβάνει.
H TikToker, που το παρελθόν είχε δείξει σε ξεχωριστά βίντεο πώς έφαγε 50 και 60 στρείδια, ολοκλήρωσε τον «μαραθώνιο» στο εστιατόριο Wright Brothers Battersea Power Station στο Λονδίνο που προσφέρει στρείδια έναντι μία λίρας το ένα είτε σε brunch το Σαββατοκύριακο είτε σε happy hour τις καθημερινές. Αφού έφαγε και τα 70 στρείδια έγραψε ότι αυτό ήταν το «καλύτερο πρωινό ολόκληρης της ζωής μου». Οι φαν της όμως σοκαρίστηκαν.
«Δεν είναι κακό για κάποιον να φάει περισσότερα από 12-15 στρείδια;» έγραψε ένας, ενώ άλλος σχολίασε: «Καλά, αυτό είναι πάνω από 2000 mg μαγνησίου».
«Λατρεύω τα στρείδια, αλλά αυτό θα με αρρώσταινε τόσο πολύ», δήλωσε ένας τρίτος. «Θα ανησυχούσα επίσης για τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσω ένα παράσιτο από τόσα πολλά σε ένα σερβίρισμα».
Οι κίνδυνοι από τα στρείδια
Ενώ τα στρείδια διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Β12 και άλλων, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσληψης μικροβίων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, όπως τα βακτήρια Vibrio, σύμφωνα με το Healthline.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης από το τελευταίο παθογόνο είναι εξαιρετικά σπάνιος, λένε οι ειδικοί.
Τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 80 άνθρωποι αρρώστησαν από ωμά στρείδια μετά από μία πιθανή έξαρση νοροϊού. Είχαν παραβρεθεί στην εκδήλωση «101 Καλύτερα Εστιατόρια» των LA Times στο Hollywood Palladium στις 3 Δεκεμβρίου.
Τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποίησε τους λάτρεις των θαλασσινών να αποφύγουν τα οστρακοειδή από το Όρεγκον και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να μολυνθούν με τοξίνες που προκαλούν παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακοειδή, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.