Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν την ανάγκη για επενδύσεις σε κλιματικές και αμυντικές πολιτικές στον ορισμό της διαδικασίας μείωσης του χρέους, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα FD.
Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στη μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, δηλώνει ο Τιερί Μπρετόν.
Μπρετόν: Στην ΕΕ δεν υπάρχουν κακοί και καλοί
Αυτό θα δημιουργήσει μια «δικαιότερη» εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών των κυβερνήσεων και λιγότερες επικρίσεις εκ μέρους χωρών με χαμηλότερα επίπεδα χρέους. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν κακοί και καλοί», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν.
«Αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δεσμευθεί στον κανόνα του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, θα είχαμε επιπλέον δαπάνες ύψους 1.300 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία», είπε. «Το 54% έλλειψης επενδύσεων προέρχεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία», επεσήμανε αναφερόμενος στην ομάδα των «τσιγκούνηδων» του ευρωπαϊκού Βορρά που επικρίνουν συστηματικά τις υψηλότερες δαπάνες στον ευρωπαϊκό Νότο.
Οι δηλώσεις του Τιερί Μπρετόν γίνονται καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση των παρωχημένων και πολύπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύονται μη ρεαλιστικοί μετά την πανδημία και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών.