Ο κλοιός γύρω από τις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα σφίγγει ολοένα και περισσότερο.
Ενόψει της προέλασης του ουκρανικού στρατού οι δυνάμεις κατοχής κάλεσαν το Σαββατοκύριακο τους κατοίκους της Χερσώνας να εκκενώσουν την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της νότιας Ουκρανίας μια κίνηση που σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου», δείχνει ότι η Μόσχα δεν υπολογίζει σε μια «γρήγορη επιστροφή των Ρώσων ή του πληθυσμού» στην πόλη, την οποία προσπαθεί να αδειάσει, ώστε να πλήξει «την μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ικανότητα επιβίωσής της».
Η Χερσώνα είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων από τον Μάρτιο και μια εκδίωξη των δυνάμεών της θα συνιστούσε νέα ταπείνωση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από μια σειρά ηττών στα πεδία των μαχών, ενώ και από στρατηγικής άποψης η ανακατάληψη της πόλης από τους Ουκρανούς θα ήταν σφοδρό πλήγμα για τη Ρωσία, εκτιμούν αναλυτές.
Η σημασία της Χερσώνας
Η Χερσώνα των 280.000 κατοίκων είναι η μοναδική πρωτεύουσας επαρχίας της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και από τον Μάρτιο οι αμυνόμενοι στοχοποιούν με σαμποτάζ, επιθέσεις και δολοφονικές απόπειρες εγκάθετους της Μόσχας.
Η απώλεια της Χερσώνας ήταν σφοδρό πλήγμα για την Ουκρανία, αφού η πόλη είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στις όχθες του Δνείπερου κοντά στις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ μέσω αυτής υδροδοτείται σε μεγάλο βαθμό και η κατεχόμενη Κριμαία, λόγος για τον οποίο είχε κόψει το Κίεβο το 2014 την παροχή νερού στη χερσόνησο , που με τη σειρά του επικαλέστηκε ως μία από τις αιτίες της εισβολής ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την προσάρτηση της Χερσώνας, που όμως δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.
Από τα τέλη Αυγούστου είναι σε εξέλιξη η αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψη της Χερσώνας υποχρεώνοντας τις δυνάμεις του Ποπύτιν με το σφυροκόπημα θέσεών τους με πυραύλους από αμερικανικούς εκτοξευτές HIMARS να υποχωρήσουν. Τα προβλήματα ανεφοδιασμού επιτάθηκαν για τις δυνάμεις κατοχής με την έκρηξη στις 8 Οκτωβρίου στη γέφυρα της Κριμαίας. Στο μεταξύ οι ρωσικες δυνάμεις στη δυτική όχθη του Δνεί8περου είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες.
Οι συνέπειες της απώλειας της Χερσώνας για τη Ρωσία
Το αρχικό σχέδιο των Ρώσων, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν να προωθηθούν δυτικά προς το Μικολάιβ και την Οδησσό για να αποκλείσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στην οικονομία της κι επιτρέποντας στη Μόσχα να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία της γειτονικής Μολδαβίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Associated Press ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεγκ Ζντάνοφ, «με την απώλεια της Χερσώνας θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος τα όνειρα του Κρεμλίνου για τη νότια Ουκρανία. Η Χερσώνα είναι κλειδί για την περιοχή αυτή, που θα επέτρεπε στις δυνάμεις του Κιέβου να στοχοποιούν σημαντικές ενισχύσεις των ρωσικών δυνάμεων, γι’ αυτό και οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους».
Αντίθετα, η εκδίωξη των δυνάμεων κατοχής από τη Χερσώνα είναι προϋπόθεση για την Ουκρανία να ανακαταλάβει τμήματα της Ζαπορίζια κι άλλων περιοχών στο νότο και να δημιουργήσει προγεφύρωμα για την Κριμαία. «Η Ουκρανία το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει να πέσει η Χερσώνα σαν ώριμο φρούτο στα χέρια της,αφού ο ανεφοδιασμός των Ρώσων επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», λέει ο Ζντάνοφ.
Πέραν αυτών, η ανακατάληψη της Χερσώνας θα είναι ένα πρόσθετο ατού για την Ουκρανία: η πόλη έχει στρατηγική σημασία και για την Κριμαία, αφού ο έλεγχός θα επιτρέψει τη διακοπή της υδροδότησης της Κριμαίας, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Κάρλο Μασάλα, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στη στρατιωτική ακαδημία του Μονάχου. «Κι αυτό θα ήταν καταστροφή για τους Ρώσους στην Κριμαία», άποψη με την οποία συμφωνεί ο Ζντάνοφ: «Μετά την εκκένωση της Χερσώνας οι Ρώσοι θα έχουν εκ νέου προβλήματα με την υδροδότηση της Κριμαίας. Θα προτιμούσαν να εξαφανίσουν τη Χερσώνα από προσώπου γης παρά να την αφήσουν στην Ουκρανία», λέει.
Ο στρατιωτικός αναλυτής φοβάται μήπως ο Πούτιν καταστρέψει το φράγμα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Κατσόβκα στον Δνείπερο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω πεδινές περιοχές. «Οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι το Κρεμλίνο, θα απαντήσει με σκληρά αντίποινα μια ουκρανική αντεπίθεση και προκαλεί τρόμο η σκέψη τι μορφή θα είχαν τέτοια αντίποινα», λέει.
Τι θα σημάνει η απώλεια της Χερσώνας για τον Πούτιν
Σύμφωνα με τον Βολόντιμιρ Φεζένκο, της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Penta Center στο Κίεβο, η απώλεια της Χερσώνας κι άλλων νότιων περιοχών της Ουκρανίας θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις εντός κι εκτός Ρωσίας για τον ίδιο τον Πούτιν. «Αν εγκαταλείψουν οι Ρώσοι τη Χερσώνα, το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα σφοδρής κριτικής κατά της στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών εν γένει από υπερεθνικιστικούς κύκλους», λέει. Πέραν τούτου, μια εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη θα καταφέρει νέο πλήγμα στο ηθικό τους και πιθανώς θα φουντώσει τις αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης.
Ο Φεζένκο προσθέτει ότι η Κίνα και η Ινδία, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα εκλάβουν ως αδυναμία του Κρεμλίνου την απώλεια της Χερσώνας. «Ο Πούτιν θα υποστεί πλήγμα στο κύρος του όχι μόνον εντός της Ρωσίας, αλλά και στα μάτια της Κίνας κι αυτό θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για το Κρεμλίνο», καταλήγει.