Στο Μπόλντερ, μία πόλη του Κολοράντο, μόνο το 12% των κατοίκων είναι παχύσαρκο, μέγεθος σχεδόν τέσσερις φορές πιο χαμηλό από τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι εφτά στους δέκα ασκούνται με θρησκευτική ευλάβεια, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη ευημερίας του Gallup σχεδόν το 70% των κατοίκων ασκείται για περισσότερα από 30 λεπτά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Κάποιοι κάτοικοι, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι πίσω από την καλή φήμη της πόλης τους για την καλή φυσική κατάσταση των πολιτών της, κρύβεται μία πιο σκοτεινή πλευρά. Δηλώνουν ότι νιώθουν ότι τους τρομοκρατεί ο αριθμός του κόσμου που είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για διαδεδομένες διατροφικές διαταραχές.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η Daily Mail, σύμφωνα με τα οποία η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ παρουσιάζει σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό διατροφικών διαταραχών μεταξύ των γυναικών σε σύγκριση με άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε εθνικό επίπεδο, και κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση στη χώρα μεταξύ των εφήβων.
Την πόλη επισκέφθηκε ο Γουίλ Τένισον, ένας εξαιρετικά δημοφιλής γκουρού γυμναστικής από το Τορόντο.
Μία κάτοικος τού είπε ότι θα έκανε μία ή δύο ώρες την ημέρα ποδήλατο γυμναστικής για να βεβαιωθεί ότι καίει αρκετές θερμίδες και να μπορεί να τρώει για πρωινό απλά ένα μήλο και μία χούφτα ξηρούς καρποί. Αυτό συχνά είναι μάλιστα το μόνο της γεύμα.
Άλλοι είπαν ότι η έντονη εστίαση στο να είσαι αδύνατος και να έχεις καλή φυσική κατάσταση, αν και στοχεύει να προωθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να δημιουργήσει ανθυγιεινές κοινωνικές πιέσεις, ειδικά σε παιδιά σχολικής ηλικίας και γυναίκες.
Η πόλη όπου «οι άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά»
Το Μπόλντερ θεωρείται πλούσια πόλη γεγονός που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς οι κάτοικοί της μπορούν να σηκώσουν το κόστος της αγοράς φρέσκων τροφίμων και την αγορά αθλητικών ειδών. Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ποδηλασία στο βουνό και υπολογίζεται ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν τέσσερα ποδήλατα. Μάλιστα, περισσότεροι από 70 Ολυμπιονίκες ζουν εκεί καθώς φαίνεται πως τους προσέλκυσε η ισχυρή αθλητική κουλτούρα. Σύμφωνα με τον Τένισον ωστόσο δεν είναι όλα όπως φαίνονται και «οι άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά».
«Νομίζω ότι πιθανότατα κάθε κορίτσι έχει μια διατροφική διαταραχή, είτε έχει διαγνωστεί είτε όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά στον γκουρού της γυμναστικής ένας έφηβος. «Οι γυναίκες που ξέρω… τρώνε μόλις και μετά βίας. Αυτό το ξέρω σίγουρα», τού αποκάλυψε ένας 63χρονος. Σύμβουλος υγείας και ευεξίας που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές δήλωσε στον Τένισον ότι οι κλινικές που ειδικεύονται στις διατροφικές διαταραχές και απευθύνονται σε έφηβους είναι «πάντα γεμάτες». Σύμφωνα με την Μπρουκ Αλεξάντερ, πάντως, δεν είναι μόνο οι νέοι που αγωνίζονται να παραμείνουν αδύνατοι καθώς η ίδια έχει «δουλέψει και με πελάτες που ήταν στα 70 τους».