Θρήνος στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων - Τι σημαίνει για τους Γάλλους ο εμβληματικός καθεδρικός - iefimerida.gr

Θρήνος στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων - Τι σημαίνει για τους Γάλλους ο εμβληματικός καθεδρικός

Συντετριμμένοι Γάλλοι παρακολουθούν την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων
Συντετριμμένοι Γάλλοι παρακολουθούν την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων / Φωτογραφία: AP /Thibault Camus
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πύρινη κόλαση στην Παναγία των Παρισίων και η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στον εμβληματικό καθεδρικό ναό ράγισε καρδιές σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ειδικά των Γάλλων, αφού κανένα άλλο μνημείο δεν είναι αντιπροσωπευτικότερο της χώρας τους.

Το έτερο εθνικό σύμβολο, ο Πύργος του Άιφελ, ορθώνεται από το 1889, ενώ η Παναγία των Παρισίων δεσπόζει στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ του Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας από τον 11ο αιώνα μ.Χ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Παναγία των Παρισίων -η Νοτρ Νταμ ντε Παρί, όπως την αποκαλούν απλά οι Γάλλοι- αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού κι έδωσε το όνομά της σ’ ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λογοτεχνίας, το ομώνυμο έργο του Βίκτωρος Ουγκό.

Καπνός και φλόγες υψώνονται από τον φλεγόμενο ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Καπνός και φλόγες υψώνονται από τον φλεγόμενο ναό της Παναγίας των Παρισίων / Φωτογραφία: ΑΡ

Η τελευταία φορά που η Παναγία των Παρισίων υπέστη σημαντικές καταστροφές ήταν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όταν θερμοκέφαλοι κατέστρεψαν αγάλματα αγίων μέσα στο αντικληρικό πνεύμα της περιόδου. Ο καθεδρικός επέζησε της Παρισινής Κομμούνας του 1871 αλλά και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων χωρίς να υποστεί ιδιαίτερες καταστροφές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιολογημένο ως εκ τούτου το σοκ «ενός ολόκληρου λαού», όπως είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ειδικά των Παριζιάνων, εκατοντάδες εκ των οποίων έσπευσαν χθες λίγα μέτρα μακριά από τον ναό της Παναγίας των Παρισίων και προσεύχονταν με δάκρυα στα μάτια να σβήσουν οι φλόγες ψάλλοντας το “Ave Maria”.

Η θλίψη για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου.
Η θλίψη για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου: «Η Παναγία των Δακρύων», γράφει η Le Parisien, «Η καρδιά έγινε στάχτη», αναφωνεί η La Croix, «Το δράμα μας», η Liberation.

Η θλίψη αποτυπώνεται και στα συγκινητικά πρωτοσέλιδα του Γαλλικού Τύπου, που σημειώνει ότι ελάχιστα αξιοθέατα στη γαλλική πρωτεύουσα κάνουν τους κατοίκους τους να νιώθουν τόσο περήφανοι κι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί είτε πιστεύουν στον Θεό είτε όχι.

Η Παναγία των Παρισίων, όμως, είναι και τόπος λατρείας, αφού οκτώ αιώνες μετά την ανέγερσή της γίνονται πάνω από 2.000 λειτουργίες κάθε χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντίκτυπος στον τουρισμό από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων

Η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την τουριστική βιομηχανία στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο καθεδρικός είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πόλος έλξης στη Γαλλία, που προσελκύει με τη σειρά της τους περισσότερους τουρίστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η αυξημένη μέχρι χθες προσέλευση στην Παναγία των Παρισίων εξηγείται και από το ωράριο λειτουργίας, το μεγαλύτερο απ’ όλα τα άλλα μνημεία -από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6:45 μ.μ καθημερινά, αλλά και από τη δωρεάν είσοδο, παράγοντα σημαντικό για πολλούς επισκέπτες της Πόλης του Φωτός. Περίπου 13 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν πέρυσι τον εμβληματικό γοτθικό ναό του 12ου μ.Χ. αι., κατά μέσο όρο 36.000 ημερησίως, που περνούσαν δυο-τρεις ώρες και τώρα θα κατευθυνθούν υποχρεωτικά σε άλλα αξιοθέατα, όπως το Μουσείο του Λούβρου, ο Πύργος του Άιφελ.

Γάλλοι προσεύχονται για να σβήσουν οι φλόγες στην Παναγία των Παρισίων.
Γάλλοι προσεύχονται για να σβήσουν οι φλόγες στην Παναγία των Παρισίων / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άποψη του θρησκευτικού τουρισμού η Παναγία των Παρισίων έπαιζε κυρίαρχο ρόλο, αλλά τώρα το ρεύμα των τουριστών αναμένεται, όπως επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες, να κατευθυνθεί στην βασιλική της Sacré-Cœur («Ιεράς Καρδίας») στον λόφο της Μονμάρτης ή την Sainte-Chapelle, που βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ του Σηκουάνα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Άλλα αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο, όπως η Παναγία των Παρισίων, αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον πολλών τουριστών: π.χ. το σπίτι του Βίκτωρος Ουγκό στο Μαρέ, ενώ αρκετοί ίσως κατευθυνθούν και στα κοιμητήρια της πόλης, όπως το Pere Lachaise, όπου βρίσκονται οι τάφοι της Εντίθ Πιάφ, του Όσκαρ Γουάιλντ και του Τζιμ Μόρισον, ή το κοιμητήριο του Μοντπαρνάς, όπου βρίσκονται οι τάφοι της Σιμόν ντε Μποβουάρ και του Ζαν Πολ Σαρτρ. Αν και δεν έχουν γίνει ακυρώσεις κρατήσεων, το γεγονός ότι η Παναγία των Παρισίων θα παραμείνει αναπόφευκτα κλειστή για αρκετό διάστημα δεν αποκλείεται να επηρεάσει κάποιους τουρίστες, που ίσως στραφούν σε άλλους προορισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παναγία των Παρισίων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ