Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έζησε μια έντονη και εκκεντρική ζωή μπροστά στα φώτα, η οποία θόλωσε τα όρια μεταξύ πολιτικής, εξουσίας και σεξ.
Ο πρώην πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο η πρωθυπουργία του χαρακτηρίστηκε κυρίως από σκάνδαλα.
Τα πιο διαβόητα, ίσως, ήταν τα σεξουαλικά πάρτι «bunga-bunga» που διοργάνωνε, καθώς και οι αναφορές ότι πλήρωνε εξωτικές χορεύτριες και ανήλικες γυναίκες.
Τι ήταν τα σεξ πάρτι bunga-bunga;
Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η φήμη του Σίλβιο ως έξυπνου επιχειρηματία συναγωνιζόταν εκείνη της εικόνας του ως ακόλαστου πλέιμποϊ.
Οι ειδήσεις για άσεμνη συμπεριφορά, sex parties και για σεξ επί πληρωμή με ανήλικες πόρνες, σύντομα έγιναν πρωτοσέλιδα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.
Γνωστοί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι συμμετείχαν σε άγριες νύχτες γεμάτες όργια, στριπτιζέζ και χορούς σε στύλους.
Τα όργια φέρονται να έλαβαν χώρα στην ιδιωτική βίλα του στο Arcore, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Ο ίδιος ο όρος «bunga-bunga» λέγεται ότι επινοήθηκε μετά τα γεγονότα μιας ιδιότυπης τελετουργίας που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των πάρτι.
Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι οι γυναίκες εκτελούσαν ερωτικούς χορούς και σεξουαλικές πράξεις στον Σίλβιο και στους καλεσμένους του.
Στις αχαλίνωτες νύχτες λέγεται ότι συμμετείχαν επίδοξα μοντέλα και ηθοποιοί, τα λεγόμενα «κορίτσια του Μπερλουσκόνι».
Ωστόσο, τα πράγματα σύντομα έφτασαν στο απροχώρητο για τον πολιτικό, ο οποίος το 2010 κατηγορήθηκε και αρχικά καταδικάστηκε ότι πλήρωνε μια 17χρονη Μαροκινή χορεύτρια για σεξ.
Η είδηση θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας μακράς δικαστικής μάχης για τον Μπερλουσκόνι, καθώς θα έφερνε και το δεύτερο διαζύγιό του.
Ποια ήταν η Karima El Mahroug, γνωστή και ως «Ruby the Heart Stealer», και ποιος ήταν ο ρόλος της στα πάρτι σεξ;
Η Karima El Mahroug ήταν η έφηβη χορεύτρια της κοιλιάς που βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου σκανδάλου του Μπερλουσκόνι που ξεκίνησε το 2010.
Η μαροκινής καταγωγής χορεύτρια κλαμπ, η οποία ήταν 17 ετών τότε, λέγεται ότι πληρωνόταν για σεξ από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό.
Η Karima, γνωστή και με το καλλιτεχνικό όνομα Ruby Rubacuori -στα ιταλικά «Ruby η καρδιοκλέφτρα»-, είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στα άγρια σεξουαλικά πάρτι του Μπερλουσκόνι, όπου οι γυναίκες πληρώνονταν για να γδύνονται και να χορεύουν σαγηνευτικά.
Οι συναντήσεις τους αποκαλύφθηκαν όταν αστυνομικοί φέρονται να συνέλαβαν την Καρίμα για κλοπή 3.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί άσκησαν πίεση όταν διαπίστωσαν ότι η Karima δεν είχε μαζί της κανένα νόμιμο έγγραφο ή ταυτότητα.
Και, παρόλο που ο Σίλβιο βρισκόταν στο Παρίσι εκείνη την εποχή, πίεσε έναν κορυφαίο αρχηγό της αστυνομίας για να αφεθεί ελεύθερη, ισχυριζόμενος ότι ήταν ανιψιά τού τότε προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Μετά από περαιτέρω έρευνα των Αρχών, το 2011 ο Σίλβιο κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας επειδή χρησιμοποίησε τις πολιτικές του διασυνδέσεις για την αποφυλάκισή της.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι η χορεύτρια πληρώθηκε για να κάνει σεξ μαζί του - έναν ισχυρισμό που και οι δύο συνέχισαν να αρνούνται μέχρι τον θάνατό του.
Η Καρίμα επιμένει πως δεν συνέβη τίποτα μεταξύ αυτής και του πολιτικού, αλλά αποκάλυψε ότι της έδωσε χρήματα, κοσμήματα και ένα αυτοκίνητο για να παρευρίσκεται στα πάρτι που διοργάνωνε στη βίλα του.
Εάν κρινόταν ένοχος για τις κατηγορίες, ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε συνολικά 15 χρόνια φυλάκισης: τρία για πληρωμή για σεξ με ανήλικη και 12 για κατάχρηση εξουσίας.
Πώς επηρέασαν την εικόνα του τα σεξουαλικά πάρτι bunga-bunga;
Πίσω στο 2011, ενώ ο Μπερλουσκόνι είχε τεθεί υπό ποινική έρευνα, οι εκπρόσωποί του αρνήθηκαν τις κατηγορίες ως παράλογες και αβάσιμες.
Στην Ιταλία, το επί πληρωμή σεξ με ανήλικο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως τρία έτη, ενώ ο εκβιασμός που διαπράττεται από δημόσιο λειτουργό επισύρει βαρύτερη ποινή έως 12 έτη.
Παρά τις δημόσιες αρνήσεις του επιχειρηματία, το 2013 κρίθηκε ένοχος για επί πληρωμή σεξ με την ανήλικη Καρίμα, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας.
Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης και, σύμφωνα με πληροφορίες, του απαγορεύτηκε η άσκηση δημόσιων καθηκόντων εφ' όρου ζωής.
Ωστόσο, ένα εφετείο έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις πως γνώριζε ότι η έφηβη χορεύτρια ήταν ανήλικη ή ότι είχε λάβει χώρα οποιοσδήποτε εκβιασμός από τον Μπερλουσκόνι.
Και μέχρι το 2014 ο ισχυρός Μπερλουσκόνι είχε ανατρέψει όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
Ο χαρακτήρας που ξεπερνά τη ζωή, ο οποίος κάποτε συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ιησού, συνέχισε ωστόσο να μαστίζεται από φήμες για διαφθορά.
Το 2017 φέρεται να κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε μάρτυρες με σχεδόν 9 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να τους φιμώσει σχετικά με τις κατηγορίες ότι πλήρωνε ανήλικες γυναίκες για σεξ.
Οι δικαστικές του περιπέτειες τερματίστηκαν μόλις τον Φεβρουάριο του 2023, μετά την αθώωσή του.
Πολύ πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποιήσει την επιχειρηματική του επιτυχία για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο, ο Μπερλουσκόνι γοήτευε εκατομμύρια Ιταλούς παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο που απολάμβανε τη ζωή και έλεγε τη γνώμη του, ακόμη και σε βαθμό να προσβάλλει συναδέλφους του ηγέτες.
Ο Μπερλουσκόνι ασκούσε επίσης τεράστια επιρροή μέσω τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων -εφηύρε ουσιαστικά την εμπορική τηλεόραση στην Ιταλία-, της ιδιοκτησίας του στην ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν και του απόλυτου πλούτου του, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας για μια δεκαετία.
Παρά τη διάγνωση της λευχαιμίας, ήταν ενεργός στην πολιτική μέχρι τέλους ως γερουσιαστής και εταίρος στη δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάποτε τραγουδούσε σε κρουαζιερόπλοια, χρησιμοποίησε τα τηλεοπτικά του δίκτυα και τον τεράστιο πλούτο του για να ξεκινήσει τη μακρά πολιτική του καριέρα, δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές αλλά και ορκισμένους εχθρούς.
Για τους θαυμαστές του, ο τρεις φορές πρωθυπουργός ήταν ένας ικανός και χαρισματικός πολιτικός που επεδίωκε να αναδείξει την Ιταλία στην παγκόσμια σκηνή. Για τους επικριτές, ήταν ένας φοροφυγάς πλέιμποϊ που χρησιμοποίησε την τεράστια αυτοκρατορία του στα μέσα ενημέρωσης ώστε να προωθήσει την πολιτική του καριέρα και στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του προκειμένου να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
Παρότι παρέμεινε πρόεδρος του κόμματός του Forza Italia, ενός κατώτερου εταίρου στον συνασπισμό της Μελόνι, είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή τους τελευταίους μήνες.
Υπέφερε από αυξανόμενα προβλήματα υγείας - αν και διατηρούσε την υπερηφάνειά του για την εμφάνισή του, ντυμένος πάντα κομψά, με τα πάντα καλοχτενισμένα μαλλιά του να μη δείχνουν ποτέ το παραμικρό ίχνος γκριζάδας.
Ο Μπερλουσκόνι νοσηλεύτηκε για 11 ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2020 αφού προσβλήθηκε από κορωνοϊό, περιγράφοντάς το ως «ίσως την πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής μου».
Τον Απρίλιο του 2023 οι γιατροί αποκάλυψαν ότι βρισκόταν στην εντατική και έπασχε από λευχαιμία και πνευμονική λοίμωξη.
Καθώς ο Μπερλουσκόνι γερνούσε, κάποιοι χλεύαζαν το αέναο μαύρισμα, τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και τις κατά δεκαετίες νεότερες φίλες του. Για πολλά χρόνια, ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι φαινόταν ανέγγιχτος παρά τα προσωπικά σκάνδαλα.
Ποινικές υποθέσεις ξεκίνησαν αλλά κατέληγαν σε απορρίψεις όταν έληγαν οι προθεσμίες παραγραφής, στο αργοκίνητο σύστημα δικαιοσύνης της Ιταλίας, ή ο ίδιος κέρδιζε στην έφεση. Οι έρευνες στόχευαν τα ατμοσφαιρικά πάρτι του μεγιστάνα, τα λεγόμενα «bunga-bunga» στα οποία συμμετείχαν νεαρές γυναίκες και ανήλικοι, ή στις επιχειρήσεις του, οι οποίες περιλάμβαναν την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν, τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, περιοδικά, μια καθημερινή εφημερίδα, καθώς και διαφημιστικές και κινηματογραφικές εταιρείες.
Μόνο μία οδήγησε σε καταδίκη - μια υπόθεση φορολογικής απάτης που προέκυψε από την πώληση δικαιωμάτων ταινιών της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Η καταδίκη επικυρώθηκε το 2013 από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ιταλίας, αλλά γλίτωσε τη φυλάκιση λόγω της ηλικίας του -76 ετών τότε- και του επιβλήθηκε να προσφέρει κοινωφελή εργασία βοηθώντας ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Ο Μπερλουσκόνι εξακολουθούσε να στερείται της έδρας του στη Γερουσία και να του απαγορεύεται να είναι υποψήφιος ή να κατέχει δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια, βάσει των νόμων κατά της διαφθοράς.