Καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται με τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες, έχουν εμφανιστεί εικόνες από αεροσκάφη που ρίχνουν φωτεινή κόκκινη και ροζ σκόνη στα προάστια.
Η εντυπωσιακή ουσία -το επιβραδυντικό πυρκαγιάς- είναι πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα στην περιοχή, καλύπτοντας δρόμους, στέγες και αυτοκίνητα.
Αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι χιλιάδες γαλόνια της ουσίας έπεσαν την τελευταία εβδομάδα για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
Αλλά τι ακριβώς περιέχει και πώς βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών;
Τι είναι το Phos-Chek, η ροζ σκόνη που ρίχνουν στις φωτιές του Λος Άντζελες
Το επιβραδυντικό φλόγας είναι ένα προϊόν που ονομάζεται Phos-Chek, το οποίο πωλείται από μια εταιρεία που ονομάζεται Perimeter, σύμφωνα με το BBC.
Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στις ΗΠΑ από το 1963 και είναι το κύριο μακροπρόθεσμο επιβραδυντικό πυρκαγιάς που χρησιμοποιείται από το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας. Είναι επίσης το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο επιβραδυντικό πυρκαγιάς στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press του 2022.
Με τις πυρκαγιές να μαίνονται στη νότια Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, από τότε έχουν εμφανιστεί εικόνες της ροζ ουσίας που μοιάζει με σκόνη και καλύπτει οχήματα και δρόμους.
Η ακριβής φόρμουλα του Phos-Chek δεν είναι δημόσια γνωστή, αλλά η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το προϊόν αποτελείται κατά 80% από νερό, 14% από άλατα τύπου λιπάσματος, 6% από χρωστικές ουσίες και αναστολείς διάβρωσης.
Όσον αφορά το χρώμα του, η εταιρεία δήλωσε ότι είναι «ένα οπτικό βοήθημα τόσο για τους πιλότους όσο και για τους πυροσβέστες». Μετά από λίγες ημέρες έκθεσης στο ηλιακό φως, το χρώμα εξασθενεί σε γήινους τόνους, ανέφερε.
Το επιβραδυντικό συνήθως ψεκάζεται γύρω από μια πυρκαγιά σε βλάστηση και έδαφος που είναι επιρρεπές στην πυρκαγιά, για να σταματήσει την εξάπλωση στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα επιβραδυντικά περιορίζουν τον ρυθμό εξάπλωσης με την ψύξη και την επικάλυψη των καυσίμων, την εξάντληση του οξυγόνου της φωτιάς και τη μείωση του ρυθμού καύσης, καθώς τα ανόργανα άλατα του επιβραδυντικού αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο καίγονται τα καύσιμα.
Η Perimeter, η εταιρεία πίσω από το Phos-Chek, έχει συμβουλεύσει στο παρελθόν να καθαρίζεται η σκόνη μόλις είναι ασφαλές.
«Όσο περισσότερο στεγνώνει το επιβραδυντικό τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί εντελώς», προειδοποίησε.
Το ζεστό νερό και το ήπιο απορρυπαντικό είναι αποτελεσματικά για την αφαίρεσή του από μικρές επιφάνειες, ανέφερε η εταιρεία. Για μεγαλύτερες επιφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλυντήρια πίεσης.
Πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον
Η χρήση τους ήταν αμφιλεγόμενη στο παρελθόν λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.
Μια αγωγή που κατατέθηκε το 2022 από την οργάνωση Forest Service Employees for Environmental Ethics, μια οργάνωση που αποτελείται από νυν και πρώην υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή υπηρεσία ότι παραβιάζει τους νόμους της χώρας για τα καθαρά ύδατα, απορρίπτοντας χημικά επιβραδυντικά πυρκαγιάς από αεροπλάνα σε δάση.
Υποστήριξε ότι η χημική ουσία σκοτώνει τα ψάρια και δεν είναι αποτελεσματική.
Τον επόμενο χρόνο, μια περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ συμφώνησε με τους υπαλλήλους, αλλά με την απόφασή της επέτρεψε στη δασική υπηρεσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επιβραδυντικό, καθώς αναζητεί σχετική άδεια από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).
Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή των κοινοτήτων που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Paradise της Καλιφόρνιας, η οποία καταστράφηκε το 2018.
Ο τότε δήμαρχός της, Γκρεγκ Μπόλιν, χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι εξασφαλίζει στις κοινότητες «μια ευκαιρία μάχης» απέναντι στις πυρκαγιές.
Η δασική υπηρεσία δήλωσε στο NPR ότι φέτος, σταδιακά, απέσυρε τη χρήση ενός τύπου φόρμουλας Phos-Chek-Phos-Chek LC95 υπέρ ενός άλλου τύπου -MVP-Fx-, λέγοντας ότι ο τελευταίος είναι λιγότερο τοξικός για την άγρια ζωή.
Η δασική υπηρεσία έχει επίσης επιβάλει υποχρεωτική απαγόρευση της ρίψης επιβραδυντικού πυρκαγιάς σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές, όπως υδάτινες οδοί και σημεία όπου βρίσκονται απειλούμενα είδη. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις από την απαγόρευση, σε περιπτώσεις «που απειλείται η ανθρώπινη ζωή ή η δημόσια ασφάλεια».