Θετικός ο Μπάιντεν στην πρόταση Στόλτενμπεργκ για απλοποιημένη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Θετικός ο Μπάιντεν στην πρόταση Στόλτενμπεργκ για απλοποιημένη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

H Ουκρανία απασχόλησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ στην πρόσφατη συνάντησή τους
H Ουκρανία απασχόλησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ στην πρόσφατη συνάντησή τους / Φωτογραφία: AP Photo / Manuel Balce Ceneta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε την πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως μετέδωσε το Axios επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (Μembership Action Plan ή MAP) η υποψηφιότητα μιας χώρας κρίνεται βήμα – βήμα στο δρόμο προς την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Αν η πρόταση του Στόλτενμπεργκ γίνει δεκτή κι από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα ακολουθήσει το δρόμο της Φινλανδίας που παρέκαμψε το MAP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Axios ο Μπάιντεν ήταν μεταξύ εκείνων που δεν ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από τις δεσμεύσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει κάποια μέρα μέλος της Συμμαχίας. Αλλά στη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ στις 13 Ιουνίου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρότεινε να διακηρύξει ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο και δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της το MAP, όπως έγινε με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στα βήματα της Φινλανδίας η Ουκρανία;

Η απλοποιημένη διαδικασία θα υποχρεώσει βέβαια την Ουκρανία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και παρά την επιθυμία συμμάχων της στην Ανατολική Ευρώπη δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη τής στο ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε η Washington Post.

Σύμφωνα με τις πηγές του Axios ο Μπάιντεν υποστήριξε την πρόταση του Στόλτενμπεργκ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί τόσο το Κίεβο όσο και όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για την ένταξή της στη Συμμαχία τον περασμένο Σεπτέμβριο, έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και το θέμα αποτελεί έκτοτε αντικείμενο συζητήσεων και διαφωνιών. Τον Απρίλιο ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενταχθεί κάποια στιγμή η Ουκρανία στη Συμμαχία, μετά τη λήξη του πολέμου. Ωστόσο, πρόσφατα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μερικές εβδομάδες, εκτός κι αν η Συμμαχία προσφέρει στο Κίεβο μια πρόσκληση προς ένταξη ή «κάποιου είδους μήνυμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ