Τι μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στο Μαϊάμι, που μετρά 4 νεκρούς και 159 αγνοούμενους; Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες, κάποιοι άλλοι ψάχνουν να βρουν τα αίτια που οδήγησαν στην απίστευτη αυτή τραγωδία.
Κάποιες από τις τσιμεντένιες κολώνες είχαν ρωγμές. Το πάρκινγκ στάθμευσης πλημμύριζε συχνά με θαλασσινό νερό. Και η στέγη ήταν υπό επισκευή, με το συνεργείο να σφυροκοπά για εβδομάδες.
Η αναφορά του 2019 με τα προβλήματα που εντοπίζονταν στην πολυκατοικία
Οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν κάποιος – ή όλοι – από αυτούς τους παράγοντες προκάλεσαν την ξαφνική κατάρρευση τμήματος της πολυκατοικίας στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξετάζουν προσεκτικά μια αναφορά του 2018, η οποία εντόπισε πολλά ζητήματα με το κτίριο Champlain Towers South στο Σερφσάιντ του Μαϊάμι, συμπεριλαμβανομένης μιας «μεγάλης δομικής ζημιάς» σε μια συγκεκριμένη δομική πλάκα κάτω από το ντεκ της πισίνας που έπρεπε να επισκευαστεί εκτενώς.
«Η αποτυχία αντικατάστασης στεγανοποίησης στο εγγύς μέλλον θα προκαλέσει εκτενή επέκταση της επιδείνωσης του σκυροδέματος» έγραφε η αναφορά της εταιρείας μηχανικών της Morabito Consultants. Το πρόβλημα αυτό είναι ένα «μεγάλο σφάλμα» που χρονολογείται από την αρχική κατασκευή του κτιρίου, σύμφωνα με την αναφορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με άλλα έγγραφα χθες από αξιωματούχους της πόλης.
«Άφθονες » ρωγμές στις κολώνες του κτιρίου
Η αναφορά αποκάλυψε επίσης «άφθονες ρωγμές» και άλλα σφάλματα στις τσιμεντένιες κολώνες, στα δοκάρια και τους τοίχους στο γκαράζ. Μερικές από τις ζημιές ήταν μικρές, ενώ άλλες κολώνες είχαν τόσο μεγάλη ζημιά που είχαν διαβρωθεί ακόμη και οι μεταλλικές ράβδοι. Ωστόσο, δεν ήταν άμεσα σαφές από τα έγγραφα εάν αυτό το ζήτημα ή άλλα που εντοπίστηκαν στην αναφορά μπορεί να είχαν κάποιο ρόλο στην κατάρρευση της πολυκατοικίας.
Το κτίριο βρισκόταν στη μέση μιας 40ετούς διαδικασίας επαναπιστοποίησης, η οποία απαιτεί λεπτομερείς δομικές και ηλεκτρολογικές επιθεωρήσεις. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο δήμαρχος του Σερφσάιντ, Τσαρλς Μπάρκετ είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν η επιθεώρηση είχε ολοκληρωθεί, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία. «Τα κτίρια στην Αμερική δεν καταρρέουν έτσι. Υπάρχει λόγος. Πρέπει να βρούμε ποιος είναι ο λόγος αυτός».
Η κατάρρευση της 12ώροφης πολυκατοικίας έχει μέχρι στιγμής, αφήσει πίσω της 4 νεκρούς και 159 αγνοούμενους και πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό και εάν βρίσκονται σε κίνδυνο παρόμοια κτίρια.
Η δήμαρχος του Μαϊάμι, Ντανιέλα Λεβίν Κάωβα δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει καμία απόδειξη για κάποια τρύπα – πολύ πιο συχνή σε άλλα μέρη της Φλόριντα – ή για κάποια εγκληματική ενέργεια, όπως βόμβα. «Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία πως πρόκειται για εγκληματική πράξη».
Πέρα από αυτό, μεγάλη έμφαση δίνεται στο θαλασσινό νερό, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει στη Νότια Φλόριντα και αλλού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, η γη στην οποία έχει χτιστεί η πολυκατοικία βυθίζεται σταδιακά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι από καθηγητή περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Αλλά ο καθηγητής Σάιμον Ντοβίνσκι, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να κατηγορείται η κατάρρευση στην βύθιση του εδάφους. Σε συνέντευξή του είπε ότι η μελέτη του βρήκε πολλά παραδείγματα βυθιζόμενης γης, με κάποια από αυτά να οδηγούν σε ρωγμές σε κτίρια – τα οποία χαρακτήρισε «αρκετά κοινά» στη Φλόριντα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα κτίρια απλά κινούνται» είπε προσθέτοντας «δεν υπάρχει καταστροφική κατάρρευση όπως στην περίπτωση του Σερφσάιντ, κάτι που ήταν πολύ ατυχές».
Η διάβρωση από το θαλασσινό νερό
Μια άλλη θεωρία είναι πως το αλμυρό νερό είναι πανταχού παρόν στην περιοχή, η οποία υπόκειται σε πλημμύρες κατά τη διάρκεια των λεγόμενων King Tide γεγονότων, με αποτέλεσμα το θαλασσινό νερό να εισβάλει στα τσιμεντένια στηρίγματα, να διαβρώνει τον χαλύβδινο οπλισμό στο εσωτερικό τους και να εξασθενεί το σκυρόδεμα.
Ο Άμπι Αγκαγιέρε, ερευνητής μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, δήλωσε ότι ο καθορισμός εάν υπήρχε τέτοια επιδείνωση, θα μπορούσε να είναι ένα κλειδί για την κατάρρευση. «Μπορεί μια κολώνα να το προκάλεσε αυτό; Αυτή η κολώνα στηρίζει αυτό το φορτίο επί 40 χρόνια, γιατί να αποτύχει τώρα;» είπε ο Αγκαγέρε, προσθέτοντας ότι είναι σπάνιο να διαβρωθεί χωρίς να το καταλάβει κανείς. «Θα έπρεπε να βλέπεις να πέφτει το σκυρόδεμα».
Οι πλημμύρες στο γκαράζ και οι πρόσφατες εργασίες στην ταράτσα
Άλλοι ανέφεραν συχνές πλημμύρες στο χαμηλότερο γκαράζ του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ύδατος που διαρρέει κάτω από τον πορώδη ασβεστολιθικό βράχο στον οποίο βρίσκεται το Σερφσάιντ.
Οι αξιωματούχοι του Σερφσάιντ λένε ότι εκτελούνταν εργασίες στην ταράτσα στην πολυκατοικία που κατέρρευσε, αλλά υποτιμούν την πιθανότητα πως αυτές μπορεί να ήταν η αιτία. Ο Μπάρι Κοέν, δικηγόρος που βγήκε από το κτίριο με τη γυναίκα του, είπε ότι οι εργασίες στην ταράτσα θα μπορούσε να είναι μέρος μιας «τέλειας καταιγίδας» αιτιών που συνδυάστηκαν για την καταστροφή του κτιρίου. «Έφτιαχναν μια νέα στέγη. Και νομίζω, όλη την ημέρα ότι χτυπούσαν, χτυπούσαν. Το έκαναν περισσότερο από ένα μήνα» είπε ο Κοέν.
Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρεται από κάποιους είναι η κατασκευή σε ένα γειτονικό κτίριο, το οποίο μπορεί να προκάλεσε δονήσεις που εξασθένισαν το κτίριο. Ο Κοέν είπε ότι είχε ανησυχήσει διότι οι κατασκευαστικές εκείνες εργασίες, πιθανώς να είχαν προκαλέσει το σπάσιμο κάποιων πλακιδίων στο ντεκ της πισίνας.