Θέλει να ανέβει στο Έβερεστ με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του -Η δύναμη ψυχής ενός Νεπαλέζου [εικόνες] - iefimerida.gr

Θέλει να ανέβει στο Έβερεστ με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του -Η δύναμη ψυχής ενός Νεπαλέζου [εικόνες]

O Hari Budha Magar έχει ακρωτηριάσει και τα δύο του πόδια και θέλει να ανέβει στο Έβερεστ
O Hari Budha Magar έχει ακρωτηριάσει και τα δύο του πόδια και θέλει να ανέβει στο Έβερεστ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 13 χρόνια αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει και τα δύο πόδια του πάνω από τα γόνατα και τώρα, έχει βάλει στόχο να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ.

Ο λόγος για τον πρώην Γκούρκα, Hari Budha Magar, οποίος έχασε και τα δύο του πόδια το 2010, υπηρετώντας τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν. Τώρα, ελπίζει να γίνει ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο, που θα ανέβει στο Έβερεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ανέβει στο Έβερεστ κυρίως με τα χέρια

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Hari Budha Magar και η ομάδα του, όλοι τους Νεπαλέζοι, θα επιχειρήσουν αυτό το τεράστιο εγχείρημα τον Μάιο. Ο ίδιος θα είναι εξοπλισμένος με ειδικά τεχνητά πόδια αναρρίχησης, τα οποία διαθέτουν θερμαντήρες που λειτουργούν με μπαταρίες, προκειμένου να αποφύγει τα κρυοπαγήματα. Ωστόσο, ο 43χρονος αναμένεται να αναρριχηθεί κυρίως με τα χέρια του.

Υπολογίζει ότι θα του πάρει τρεις φορές περισσότερο χρόνο από τους αρτιμελείς ορειβάτες για να φτάσει στην κορυφή των 8.848 μέτρων, αν και είναι βέβαιος ότι θα είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο στα σημεία όπου υπάρχουν σκάλες, λόγω της δύναμης που έχει στο πάνω μέρος του σώματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο παρελθόν δύο ορειβάτες με ακρωτηριασμούς κάτω από τα γόνατα έχουν φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ. Ωστόσο, κανείς δεν τα έχει καταφέρει με ακρωτηριασμένα πόδια πάνω από τα γόνατα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Mπορώ να ξαπλώσω σε πολύ μικρούς καναπέδες»

Ο Budha Magar, ένας αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος, περιγράφει ότι το βάδισμά του μοιάζει με «πιγκουίνου». Σε συνέντευξή του στον Guardian, αστειεύτηκε με τα πλεονεκτήματα της ζωής χωρίς πόδια, όπως το ότι «δεν έχω κάλτσες που μυρίζουν» και ότι «μπορώ να ξαπλώσω σε πολύ μικρούς καναπέδες».

Εκτός από το να σπρώχνει το ίδιο του το σώμα, ο Budha Magar θέλει να αλλάξει την αντίληψη που υπάρχει γύρω από την αναπηρία. «Ακόμα και τώρα, σε κάποια μέρη του κόσμου τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται "το βάρος της γης". Οι αναπηρίες θεωρούνται αμαρτίες μιας προηγούμενης ζωής", είπε.

Οι κορυφές που έχει κατακτήσει

Το 2017 ο Budha Magar έγινε ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από τα γόνατα που ανέβηκε στην κορυφή Mera Peak, την υψηλότερη κορυφή πεζοπορίας του Νεπάλ (6.476 μέτρα). Επίσης, ανέβηκε στο Μοντ Μπλαν (4.810 μέτρα) και στο Κιλιμάντζαρο (5.895 μέτρα). Πέρυσι εγκατέλειψε μια προσπάθεια ανάβασης σε μια άλλη κορυφή των Ιμαλαΐων, το όρος Himlung (7.126 μέτρα), αφού ένας από την ομάδα του αρρώστησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένος σε ένα στάβλο αγελάδων σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Νεπάλ, ο Budha Magar παντρεύτηκε στα 11 του χρόνια και έγινε πατέρας στα 17 του. Έφυγε από το Νεπάλ σε ηλικία 19 ετών, ένας από τους 230 Νεπαλέζους που επιλέχθηκαν να καταταγούν στον βρετανικό στρατό, ανάμεσα σε 10.000 αιτούντες.

Πώς έγινε το ατύχημα

Υπηρέτησε για 15 χρόνια, αλλά ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2010, πάτησε πάνω σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED). Ξαφνικά χωρίς πόδια, πέρασε τουλάχιστον 18 μήνες με κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας και αλκοόλ, προτού μια φιλανθρωπική οργάνωση βετεράνων, η «Battle Back», του προσφέρει την ευκαιρία να κάνει ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο σημείο καμπής για μένα, ειδικά για την αυτοπεποίθησή μου», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε, συνειδητοποίησε ότι ήταν το μυαλό του που τον κρατούσε πίσω και όχι το σώμα του: «Δεν ήξερα τη δύναμη του μυαλού. Νόμιζα ότι όλα εξαρτώνται από τη σωματική δύναμη».

Άρχισε να ασχολείται με αθλήματα -καγιάκ, γκολφ, αναρρίχηση, τοξοβολία, πινγκ πονγκ- προτού βάλει στόχο την ορειβασία. Πριν περάσει πολύς καιρός, το παιδικό του όνειρο να ανέβει στο Έβερεστ ήρθε ξανά στην επιφάνεια και άρχισε να προπονείται σοβαρά για να κάνει την ανάβαση το 2018.

Εκστρατεία κατά της απαγόρευσης

Στα τέλη του 2017 όμως, το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ απαγόρευσε στους σόλο ορειβάτες, στους τυφλούς και στους διπλά ακρωτηριασμένους να ανεβαίνουν στο Έβερεστ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στο βουνό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Budha Magar ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την ανατροπή της απαγόρευσης. Ταξίδεψε στη Γενεύη για να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν μπορεί κανείς να στερήσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός», δήλωσε στον Guardian.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ