Φωτιά και πάγος: Δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στη Σιβηρία [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Φωτιά και πάγος: Δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στη Σιβηρία [εικόνες & βίντεο]

Το ηφαίστειο Σιβελούτς στην ρωσική άπω ανατολή
Το ηφαίστειο Σιβελούτς στη ρωσική άπω ανατολή / Φωτογραφία: NASA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θεαματικά στιγμιότυπα από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στην παγωμένη ρωσική άπω ανατολή κατέγραψαν δορυφόροι της ΝASA.

Το νέφος τέφρας και αερίων που εκτόξευσε στον παγωμένο αέρα της Σιβηρίας το ηφαίστειο Σιβελούτς στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στις 10 Απριλίου είχε ύψος δέκα χιλιομέτρων. Η έκρηξη διήρκεσε μόλις μισή ώρα, αλλά το νέφος ήταν ορατό επί 13 ώρες δίνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στους ερευνητές της NASA να παρακολουθήσουν μέσω δορυφόρων από το διάστημα το φαινόμενο και να καταγράψουν μέρες μετά ίχνη της τέφρας στο χιόνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ίχνη από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Σιβελούτς ήταν ορατά στο χιόνi σε μια απόσταση 220 χιλιομέτρων.
Τα ίχνη από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Σιβελούτς ήταν ορατά στο χιόνi σε μια απόσταση 220 χιλιομέτρων / Φωτογραφία: NASA

Τα ίχνη αυτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου ήταν ορατά σε μια απόσταση 220 χιλιομέτρων νότια του Σιβελούτς, εικόνες του οποίου κατέγραψαν προ ημερών οι δορυφόροι Landsat 8 και Aqua της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Ο κώνος του ηφαιστείου Σιβελούτς και το νέφος αερίων και τέφρας που εκτόξευσε στον ουρανό της Σιβηρίας.
Ο κώνος του ηφαιστείου Σιβελούτς και το νέφος αερίων και τέφρας που εκτόξευσε στον ουρανό της Σιβηρίας / Φωτογραφία: NASA

Η φωτογραφία από τον Landsat 8 καταγράφει το νέφος που εκτόξευσε το ηφαίστειο Σιβελούτς, ενώ σε εκείνη του δορυφόρου Aqua διακρίνονται τα ίχνη της τέφρας μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στο χιόνι, ίχνη που δεν θα υπάρχουν σε λίγο λόγω των νέων χιονοπτώσεων που θα τα καλύψουν στην περιοχή. Όπως λένε στη NASA το φαινόμενο με τα ίχνη της τέφρας στο χιόνι δεν είναι ασυνήθιστο για την Καμτσάτκα, καθώς ανήκει στις ενεργότερες ηφαιστειακά περιοχές του πλανήτη, αφού εκεί υπάρχουν 29 ηφαίστεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Σιβελούτς από το διάστημα σε μια φωτογραφία του 2007.
Το Σιβελούτς από το διάστημα σε μια φωτογραφία του 2007 / Φωτογραφία: Wikipedia

Το Σιβελούτς υπάγεται στην κατηγορία των λεγόμενων στρωματο-ηφαιστείων, που είναι γνωστά και ως σύνθετα ηφαίστεια. Είναι τα πιο εντυπωσιακά αλλά και τα πιο επικίνδυνα με κωνικό σχήμα, ομαλές τις χαμηλότερες πλευρές που γίνονται απότομες προς την κορυφή, όπου συνήθως βρίσκεται ένας απροσδόκητα μικρός κρατήρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ηφαιστείου είναι το Φούτζι στην Ιαπωνία.

Το Σιβελούτς είχε εκραγεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, απ' όπου και τα πλάνα στο βίντεο που ακολουθεί. / Βίντεο: YouTube

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ηφαίστεια στην Καμτσάτκα βρίσκονται σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές που σπάνια τα προσεγγίζουν άνθρωποι. Μολονότι η χερσόνησος έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδα, ζουν εκεί περίπου 350.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην πόλη Πετροπαβλόφσκ -εκτός της οποίας είναι σπάνιες οι υποδομές. Η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι εφικτή μόνον με ελικόπτερα και γι’ αυτό είναι δύσκολη η τοποθέτηση αισθητήρων στο έδαφος για την παρατήρηση της δράσης των πολλών ηφαιστείων της Καμτσάτκα – έργο που αναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό οι δορυφόροι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηφαίστειο Σιβηρία Καμτσάτκα NASA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ