Ένα μωρό 16 μηνών από το Αρκάνσας πέθανε από μόλυνση που προκλήθηκε από μια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο μετά από επίσκεψη σε υδάτινο πάρκο.
Το μωρό βρέθηκε στο πάρκο με σιντριβάνια και πίδακες νερού στην κομητεία Πουλάσκι του Αρκάνσας. Στη συνέχεια, είχε πυρετό για μέρες, έκανε εμετό, δεν έτρωγε, μετά βίας κινούνταν και η συμπεριφορά του υποδήλωνε ότι βρισκόταν σε σύγχυση. Οι γιατροί μετέφεραν το παιδί εσπευσμένα στην εντατική.
Αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Naegleria fowleri είχε προκαλέσει μηνιγγίτιδα, δηλαδή μία φλεγμονή των προστατευτικών στρωμάτων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Η Naegleria fowleri ονομάζεται κοινώς αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο επειδή προκαλεί εγκεφαλική λοίμωξη που είναι συνήθως θανατηφόρα.
Στις ΗΠΑ, 164 άνθρωποι μολύνθηκαν από τη νόσο μεταξύ 1962 και 2023, εκ των οποίων μόνο τέσσερις επέζησαν.
Η αμοιβάδα ζει σε ζεστό γλυκό νερό και εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της μύτης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως εννέα ημέρες. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση.
Τα συμπτώματα πρώιμου σταδίου μοιάζουν με αυτά της γρίπης και, καθώς επιδεινώνεται η λοίμωξη, περιλαμβάνουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις, σύγχυση και κώμα.
Το μικρό παιδί, ο Michael Alexander Pollock III, είχε παίξει στο νερό στις 26 Αυγούστου 2023 και πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου. Η υπόθεσή του αναφέρθηκε τότε από το υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας, αν και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε την Πέμπτη νέα έκθεση για το περιστατικό.
Η προειδοποίηση του CDC για τους κινδύνους στα splash pads
Το CDC προειδοποίησε ότι αρκετά παρόμοια περιστατικά μόλυνσης από το συγκεκριμένο θανατηφόρο βακτήριο έχουν σημειωθεί σε υδάτινα πάρκα, γνωστά και ως splash pads.
Αν και δεν μπορεί να επιβιώσει σε νερό με σωστή χλωρίωση, το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί σε πισίνες με κακή συντήρηση και χαμηλά επίπεδα χλωρίου, καθώς και σε γλυκά νερά.
Η συγκεκριμένη πισίνα παρουσίαζε αρκετές παραβάσεις του κανονισμού, μεταξύ των οποίων ακατάλληλα επίπεδα pH στο νερό του splash pad, ενώ η συσκευή που προσέθετε χλώριο στο νερό δεν λειτουργούσε για περίπου έναν μήνα. Η χημική ουσία προστέθηκε με το χέρι, οδηγώντας σε ανομοιόμορφη κατανομή και «νεκρές ζώνες» όπου τα βακτήρια επιβίωσαν. Περίπου 10 ημέρες μετά τον θάνατο του παιδιού ανιχνεύτηκε Naegleria fowleri σε δείγμα από τη δεξαμενή του splash pad.
Το CDC έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στο παρελθόν σχετικά με τους κινδύνους του παιχνικού σε splash pads. Έχει τονίσει ότι είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το νερό να κυκλοφορεί συνεχώς και ποτέ να μην είναι ακίνητο για να αποφευχθεί ο πνιγμός. Λόγω αυτού, τα splash pads δεν πληρούν τα πρότυπα των δήμων ή κοινοτήτων για να χαρακτηριστούν ως «υδάτινοι χώροι αναψυχής», όπως οι πισίνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπόκεινται πάντα σε κανονισμούς, ούτε είναι υποχρεωτικό να υπάρχει προσωπικό που να απολυμαίνει το νερό με χημικά που σκοτώνουν τα μικρόβια.
Σύμφωνα με την αναφορά του, η μόλυνση του 16 μηνών παιδιού ήταν η τρίτη περίπτωση σε 4 χρόνια.
«Η περίπτωση πρωτογενούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας που σχετίζεται με splash pad και περιγράφεται εδώ αποτελεί το τρίτο τέτοιο περιστατικό μέσα σε 4 χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα splash pads με ανεπαρκώς απολυμασμένο νερό αποτελούν μία αναδυόμενη πηγή ανησυχίας για τη μετάδοση του Naegleria fowleri», προειδοποίησε το CDC.