Μεσίστιες κυματίζουν από χθες οι σημαίες στη Βρετανία, σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα Ανάκτορα, αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με δάκρυα στα μάτια, και τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα» όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της.
Η «Επιχείρηση Μονόκερος» για την κηδεία της βασίλισσας
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο πένθους 10 ημερών, ενώ διάφοροι ηγέτες χωρών έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα.
Επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στη Σκωτία, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερος» (Unicorn) για τη μεταφορά της σορού στο Λονδίνο.
Η «Επιχείρηση Μονόκερος» αποτελεί μέρος της επιχείρησης «London Bridge» (Γέφυρα του Λονδίνου), που περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα, ό,τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ανακηρύσσεται μονάρχης ο Κάρολος - Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μεταβαίνει σήμερα η Λιζ Τρας
Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο, λόγω πένθους. Σήμερα, στις 10:00 το πρωί, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.
Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».
Όλοι οι άνδρες του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.
Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό.
Αργότερα θα συνεδριάσει το Κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.
Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.
Τι θα προηγηθεί της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ
Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μια εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες, θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκωτία, κατόπιν θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.
Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Τη Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο, όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.
Δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.
Κατά πληροφορίες, η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το Κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών. Πριν από την τελετή θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.
Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.
Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Γουέστμινστερ (το υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.
Αλλάζει ο εθνικός ύμνος - Παραμένουν τα χαρτονομίσματα
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, χθες το απόγευμα της Πέμπτης, επιφέρει μια σειρά από αλλαγές.
Μία από αυτές θα είναι και στον βρετανικό εθνικό ύμνο, ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τα χαρτονομίσματα με την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ παραμένουν σε ισχύ.
Τώρα που ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, ο εθνικός ύμνος θα αλλάξει, και το «God Save the Queen» θα αντικατασταθεί από το «God Save the King».
Όλοι οι υπόλοιποι στίχοι του βρετανικού εθνικού ύμνου θα παραμείνουν ίδιοι, με το «βασίλισσα» να αντικαθίσταται από το «βασιλιάς», όπως το «αυτή» θα αλλάξει με το «αυτός».
Το «God Save the King» (Ο Θεός σώζοι τον Βασιλιά) είναι στην πραγματικότητα ο αυθεντικός τίτλος του εθνικού ύμνου. Γράφτηκε το 1745 και έγινε γνωστός ως ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ ανακηρύχθηκε βασίλισσα το 1952, όταν οι στίχοι ήταν «God Save the King», προς τιμήν του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.
Η δύσκολη επόμενη ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ
Πολλοί αναρωτιόντουσαν ανοιχτά και δημόσια «τι θα συμβεί μετά τον θάνατο της βασίλισσας», λέει η Πολίν Μακλάραν, καθηγήτρια Μάρκετινγκ και Έρευνας Καταναλωτών στο Royal Holloway - Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Βασιλικός πυρετός: Η βρετανική μοναρχία στην καταναλωτική κουλτούρα».
Το ερώτημα δεν έγκειται στο θέμα της διαδοχής, επισημαίνει. Εξαρχής ήταν γνωστό «ποιος είναι ο επόμενος στη σειρά -ο Κάρολος- ακόμα κι αν πολλοί άνθρωποι θέλουν να δουν τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στον θρόνο».
Όπως σε κάθε περίπτωση, εκτιμά, «αυτή η οικογένεια πρόκειται να πέσει σε “βράχο”. Κανείς από αυτούς τους άνδρες δεν είναι τόσο δημοφιλής ή παγκοσμίως γνωστός όσο η βασίλισσα Ελισάβετ».
Αυτό άρχισε να φαίνεται ήδη τους τελευταίους μήνες καθώς μέλη της βασιλικής οικογένειας κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τη γηραιά μονάρχη σε υποχρεώσεις της στο εξωτερικό.
Γρήγορα, ωστόσο, φάνηκε αυτό που συνομολογούσαν ήδη όλοι. Η πολυταξιδεμένη Ελισάβετ ήταν η συνεκτική ουσία που κρατούσε ενωμένη την Κοινοπολιτεία των Εθνών, παλαιότερα γνωστή ως Βρετανική Κοινοπολιτεία: μια ελεύθερη ένωση 56 ανεξάρτητων κρατών, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Στο λυκόφως της βασιλείας της Ελισάβετ, πολλά που συνέχιζαν να δηλώνουν πίστη στο βρετανικό στέμμα και να έχουν την ίδια ως αρχηγό τους προχώρησαν ή εξετάζουν να προχωρήσουν σε τερματισμό αυτής της σχέσης με τον παρωχημένο θεσμό της μοναρχίας και την εποχή της αποικιοκρατίας με την οποία είναι ταυτισμένη.
Οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν, όμως, αισθητές και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνοχή του πλέον δοκιμάζεται διαρκώς με τον στόχο ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας και την ενίσχυση ανάλογων τάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω και του Brexit.
Η σημερινή πολιτική αστάθεια, η ενεργειακή κρίση, η κοινωνικο-οικονομική ρευστότητα και η δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου ήδη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.
Μοιραία, αναμένεται να ενταθούν «ερωτήματα που διατυπώνονται προ πολλού γύρω από το πόση δημόσια οικονομική στήριξη θα πρέπει να παρέχεται στη βασιλική οικογένεια», παρατηρεί η Κάρολιν Χάρις, ιστορικός της βασιλικής οικογένειας και καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Κι αυτό, τονίζει, «είναι βέβαιο ότι θα τεθεί μετ’ επιτάσεως με τη διαδοχή».
Ηγέτες κρατών και celebrities αποχαιρετούν τη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ηγέτες άλλων κρατών είπαν «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ που έφυγε χθες από τη ζωή στα 96 της χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τέτοιες απώλειες συνοδεύονται, συνήθως, από το συμπέρασμα ότι μαζί τους κλείνει μια ολόκληρη εποχή. Στην περίπτωση της Ελισάβετ, ωστόσο, κλείνουν πολλές εποχές».
Την αναγνώρισή τους προς το πρόσωπό της κατέθεσαν τόσο με τα λόγια όσο και με την ταχύτητα της δημοσίευσης των «συλλυπητηρίων» οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λυπημένος για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Ανεπανόρθωτη απώλεια ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ» έγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία ανακοίνωσε χθες ο Ζαΐρ Μπολσονάρου.
Πολλοί celebrities αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο στα social media τη βασίλισσα Ελισάβετ, ανάμεσά τους η ηθοποιός Έλεν Μίρεν, που ενσάρκωσε τον ρόλο της βασίλισσας στην ομότιτλη ταινία, κατακτώντας το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου
Σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό, προβάλλει σχεδόν αποκλειστικά στα σημερινά πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα το φόντο είναι μαύρο. Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της. Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η Independent.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα, η φωτογραφία που τράβηξε σε τουρίστα και οι… Simpsons
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πραγματοποίησε αρκετά επίσημα ταξίδια, πολλά από τα οποία είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, κατά τη διάρκεια της πολυετούς βασιλείας της.
Δύο χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο της Βρετανίας, το 1952, επισκέφθηκε τη χώρα μας μόνο μία φορά και από τότε δεν ξαναπάτησε το πόδι της, σε αντίθεση με τον γιο της Κάρολο, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.
Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, γοήτευσε σεναριογράφους και ηθοποιούς του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της και απεικονίστηκε σε βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, στην αμερικανική εκπομπή Saturday Night Live, ακόμη και ως χαρακτήρας στη σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons. Η μονάρχης ήταν το κεντρικό πρόσωπο και της βραβευμένης με Emmy τηλεοπτικής σειράς του Netflix με τίτλο «The Crown».
Τη «σκανδαλιάρικη» πλευρά της προσωπικότητάς της, την οποία το κοινό σπάνια έβλεπε, αποκάλυψε με μια χιουμοριστική ιστορία ένας σωματοφύλακάς της για τη συνάντηση που είχε με Αμερικανό τουρίστα που δεν την αναγνώρισε και της ζήτησε να τον… βγάλει μια φωτογραφία, κατά τη διάρκεια βόλτας στους λόφους κοντά στο Μπαλμόραλ!