Νέα οικονομικά στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα θα αποκαλύψουν το μέγεθος των προκλήσεων για την κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία, εν μέσω προβλέψεων ότι η επίσημη τραπεζική αργία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ θα στοιχίσει περί τα δύο δισ. λίρες στο ΑΕΠ της χώρας!
Η Τρας έχει ήδη ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο ύψους 150 δις, στερλινών για το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας για δύο χρόνια προκειμένου να στηρίξει τα βρετανικά νοικοκυριά, αλλά o πονοκέφαλος των καταναλωτών θα είναι στο επίκεντρο την Τετάρτη, όταν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό 40 ετών – και μάλιστα αυξήθηκε στο 10,2% τον Αύγουστο από 10,1% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, τις λιανικές πωλήσεις και το ΑΕΠ θα δημοσιευθούν επίσης αυτήν την εβδομάδα.
Η αργία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την ερχόμενη Δευτέρα μπορεί να δημιουργήσει νέο εμπόδιο για τη βρετανική οικονομία.
Όπως είπε στους Κυριακάτικους Τάιμς ο Σάιμον Φρεντς της βρετανικής εταιρικής και θεσμικής τράπεζας επενδύσεων Panmure Gordon, οι προηγούμενες έκτακτες τραπεζικές αργίες μείωσαν την παραγωγή έως και 2 δισεκατομμύρια λίρες.. Η τράπεζα θεωρεί ότι αυτό θα σημαίνει πώς η βρετανική οικονομία, αντί να αναπτυχθεί κατά 0,1%, θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρέχον τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι ειδικοί της Investec είπαν ότι η αργία για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ είχε λιγότερο σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο. Ο Φρεντς, ωστόσο, αντέτεινε: «Υπάρχουν λίγοι παραλληλισμοί. Μπορεί να μην μιλάμε απλώς για μια επιπλέον τραπεζική αργία. Θα μπορούσε να υπάρξει παρατεταμένη περίοδος εθνικού πένθους ».
Τι γνωρίζουμε για το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄
Αν και το επίσημος κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ στις 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει ακριβά στα κρατικά ταμεία.
Τα ανάκτορα είχαν έτοιμες δύο διαφορετικές επιλογές για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ανάλογα με το που θα άφηνε την τελευταία της πνοή, στο Μπάκιγχαμ ή το κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου ήταν η κωδική ονομασία αν πέθαινε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά τέθηκε τελικά σε ισχύ η Επιχείρηση Μονόκερος, που προβλέπει τη μεταφορά της σορού της εκλιπούσης από τη Σκωτία στο Λονδίνο με αυτοκίνητο, το βασιλικό τρένο και αεροπλάνο.
Η σορός θα μεταφερθεί αρχικά στην αίθουσα του θρόνου στο Μπάκιγχαμ και εν συνεχεία στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Ουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί για αρκετές ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα
Η επίσημη κηδεία
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ θα λάβει χώρα την άλλη Δευτέρα και θα ξεκινήσει όταν θα σημάνει ο Big Ben 09:00 ώρα Λονδίνου.
Η σορός της θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή κατά την είσοδό της και θα εναποτεθεί στη βασιλική κρύπτη με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, που πέθανε τον Απρίλιο του 2021.
Πόσο θα στοιχίσει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄;
Προηγούμενες κηδείες μελών της βασιλικής οικογένειας κόστισαν ένα σωρό χρήματα στα κρατικά ταμία. Η κηδεία της βασιλομήτορος το 2002 φέρεται να στοίχισε περί τα εννέα εκατ. δολάρια και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού δαπανήθηκε σε μέτρα ασφαλείας.
Η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου φέρεται να στοίχισε πολύ λιγότερο, λόγω του ότι ήταν μικρότερη η νεκρική πομπή λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 στοίχισε ποσό ίσο με 11 εκατ. δολάρια με τα σημερινά δεδομένα, αλλά εκείνη την εποχή εκτιμήθηκε γύρω στα τρία με πέντε εκατ. στερλίνες.
Τι ήθελε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία κι έχουν γραφεί πολλά στον Τύπο για το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄δεδομένου του κύματος ακρίβειας που γίνεται αισθητό στη χώρα και ανά την υφήλιο.
Στη διάρκεια της βασιλείας της η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ συχνά φρόντιζε η διαχείριση των χρημάτων της να συνάδει με τις οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε περιόδου.
Επί παραδείγματα, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, χρησιμοποίησε κουπόνια που μοιράζονταν κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο για να πληρώσει για το νυφικό της.
Το 1992, η βασίλισσα Ελισάβετ προσφέρθηκε εθελοντικά να πληρώσει φόρο εισοδήματος και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και, από το 1993, το προσωπικό της εισόδημα ήταν φορολογητέο όπως για κάθε άλλη Βρετανό εργαζόμενο.