Κύριος στόχος της τετραμερούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κ. Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι η συμμετοχή του Παρισιού στο σχήμα «3+1» σηματοδοτεί «το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».
Παράλληλα, ο κ. Κούσιος έκανε αναφορά σε εξελίξεις το επόμενο διάστημα που, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. Ερωτηθείς για την θεματολογία της συνάντησης ο κ. Κούσιος είπε ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας.
Στόχος της Κύπρου δεν είναι η απομόνωση της Τουρκίας
Ο κ. Κούσιος διευκρίνισε, επίσης, ότι οι κινήσεις που γίνονται, δεν είναι για να προκαλέσουν την Τουρκία. «Είναι η Τουρκία που προκαλεί και εμείς προβαίνουμε σε διάφορες κινήσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να συζητήσει» είπε.
«Στόχος και πολιτική της Κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Οι κινήσεις, οι οποίες κάνουμε, δεν είναι για να απομονώσουμε την Τουρκία. Είναι απλά για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε αποτελέσματα από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη. Αλλά ταυτόχρονα, πρώτιστος σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, όπως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι και η θέση της Ελλάδας» είπε.
«Στρατηγική συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο» ο EastMed
Ερωτηθείς εξάλλου για την διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, ο κ. Κούσιος έκανε λόγο για «στρατηγική συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο». Τέλος, αναφορικά με το κατά πόσο το έργο είναι βιώσιμο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό θα το αποφανθούν οι ειδικοί: «Εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν μια στρατηγική συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο και συνεργασία των κρατών που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε.