Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες επανεξετάζουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα λόγω των αυστηρών ελέγχων κατά της πανδημίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταργεί σταθερά τους περιορισμούς του κορωνοϊού, η Κίνα παρέμεινε προσηλωμένη στη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων, μέσω αυστηρότατων περιοριστικών και κατασταλτικών μέτρων καθώς και εκτεταμένων lockdown, συνοδευόμενα με μαζική διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έχει σφυροκοπήσει τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε έρευνα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει γίνει δυσκολότερο να δραστηριοποιηθεί κανείς στην Κίνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.
«Ελπίζουμε ότι η Κίνα ξυπνάει πραγματικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Bettina Schoen-Behanzin, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.
92% των εταιρειών-μελών επλήγησαν από προβλήματα
«(Ελπίζουμε) ότι θα βρουν έναν τρόπο να βγουν από αυτή τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων επειδή προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για επενδύσεις».
Το επιμελητήριο διεξήγαγε την έρευνα σε περισσότερες από 600 εταιρείες-μέλη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς επιβλήθηκαν αυστηρά lockdown σε αρκετές περιοχές για τον έλεγχο της χειρότερης επιδημίας στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια- από το επιχειρηματικό κέντρο της Σαγκάης μέχρι τη βόρεια επαρχία Jilin.
Το Επιμελητήριο διαπίστωσε ότι το 92% των εταιρειών-μελών επλήγησαν από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάστηκαν αρνητικά από τους ελέγχους της πανδημίας.
Επιπλέον, το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν τον Απρίλιο ότι είχαν μειώσει τις προβλέψεις εσόδων για το 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε επίσης την εμπιστοσύνη. Το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως λόγο για να γίνει λιγότερο ελκυστική η κινεζική αγορά.
Μειώνεται ο ρόλος της Κίνας στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα;
«Ο ρόλος που έπαιξε η Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια στην ενίσχυση των παγκόσμιων εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών φαίνεται ότι θα μειωθεί», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημία του COVID παρεμπόδισαν επίσης την ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών να προσλαμβάνουν διεθνή και τοπικά ταλέντα, ανέφερε το επιμελητήριο.
Η ετήσια έρευνά της διαπίστωσε ότι το 58 τοις εκατό των εταιρειών αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσληψη διεθνών και τοπικών ταλέντων, επισημαίνοντας τους τις δυσκολίες που προέκυπταν από τους ελέγχους για τον COVID και «ένα πλήθος διαρκώς μεταβαλλόμενων διαδικασιών έκδοσης βίζας και άδειας εργασίας και ακραίους περιορισμούς στα ταξίδια εντός και εκτός Κίνας».
Ο κόσμος δεν περιμένει
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με μια τεράστια αγορά, ωστόσο, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις να αποχωρήσουν. «Οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις δεν εγκαταλείπουν την Κίνα, επειδή η αγορά είναι πολύ μεγάλη, η αγορά είναι πολύ σημαντική και σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης μπροστά», δήλωσε ο Schoen-Behanzin στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αλλά τοπικοποιούν, ενισχύουν την ξηρά και επανεξετάζουν το αποτύπωμά τους στην Κίνα, στην Ασία», πρόσθεσε.
«Μετατοπίζονται, ειδικά οι μελλοντικές επενδύσεις».
Ωστόσο, εάν οι περιορισμοί διαρκέσουν για έναν ακόμη χρόνο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αρχίσουν να νιώθουν ακόμη περισσότερο πόνο. «Ο κόσμος δεν περιμένει την Κίνα», είπε ο Schoen-Behanzin. «Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε σίγουρα οι εταιρείες θα αρχίσουν να σκέφτονται εφεδρικά σχέδια και προφανώς θα πήγαιναν σε άλλες αγορές», συμπλήρωσε.