Απάντηση σε ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια του πλανήτη, το τι πραγματικά ήταν το τέρας του Λοχ Νες, προσπαθεί να δώσει ένας βιολόγος.
Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να δώσουν την εξήγηση σχετικά με το τι είναι στ' αλήθεια το τέρας του Λοχ Νες. Αρκετοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κάτι πολύ απλό, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Μια από τις θεωρίες είναι ενός Αμερικανού επιστήμονα που υποστήριξε ότι πρόκειται για θαλάσσια χελώνα.
Άλλοι, φυσικά, συνεχίζουν να αναζητούν το πλάσμα που έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο, ο οποίος κρατά πολλά -πάρα πολλά- χρόνια.
Το θρυλούμενο θαλάσσιο ερπετό, που σύμφωνα με τον μύθο ζει στη λίμνη Νες της βόρειας Σκωτίας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Αναφορές για την ύπαρξή του χρονολογούνται από τον 6ο περίπου αιώνα μ.Χ., όταν σύμφωνα με τον θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.
Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1932, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη το παράξενο αυτό πλάσμα. Αργότερα αποδείχθηκε πως η περιγραφή ήταν κάπως υπερβολική...
Έκτοτε ακολούθησαν περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές σε ένα... τέρας μήκους από 6 έως 124 πόδια. Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε και μια φωτογραφία της Νέσι, δημιούργημα του χειρουργού Ρόμπερτ Γουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του πλάσματος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο.
Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1995 από μια ομάδα ερευνητών. Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το τέρας.
Τέρας του Λοχ Νες: Η νέα θεωρία για το πώς ξεκίνησε ο μύθος
Ερχόμενοι στο σήμερα, για την ακρίβεια πριν από περίπου δέκα ημέρες, ένας βιολόγος, ο Μάικλ Σουίτ, εξέφρασε μία μάλλον διαφορετική άποψη για το τι βρισκόταν στα νερά της λίμνης. Όπως επισήμανε, προχωρώντας και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο μύθος δεν αποκλείεται να ξεκίνησε από ένα… πέος φάλαινας.
«Παλαιότερα οι ναυτικοί σχεδίαζαν όσα έβλεπαν. Πολλές ιστορίες για τέρατα ξεκίνησαν από αλλόκοτα, "εξωγήινα" πράγματα που ξεπρόβαλαν από το νερό, όμως σε αρκετές περιπτώσεις επρόκειτο απλώς για πέη φαλαινών. Πολλές φορές, οι φάλαινες ζευγαρώνουν σε ομάδες, συνεπώς δεν αποκλείεται ένα αρσενικό σε στύση να κολυμπά και να εκτεθούν τα γεννητικά του όργανα», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ο βιολόγος συνόδευσε την ανάρτησή του με κάποιες φωτογραφίες, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η θεωρία του έχει βάση.