Ένας αναπάντεχος «σωτήρας», στο πρόσωπο ενός πολυετούς εχθρού, προέκυψε εσχάτως για τον Ερντογάν και την τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει και ο πληθωρισμός στην Τουρκία γιγαντώνεται, ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, επισκέφθηκε την Τουρκία για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια και προσέφερε ένα «σωσίβιο» 10 δισ. δολαρίων.
Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», ο σεΐχης-πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου είναι ένας από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Σε ανάρτηση που έκανε αργότερα στο Twitter, ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν δήλωσε ότι οι επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εποικοδομητικές και εστιάστηκαν «στους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες μας. Προσβλέπω στην αναζήτηση νέων ευκαιριών για συνεργασίες που θα ευνοήσουν τα δύο έθνη και θα προωθήσουν τους κοινούς μας αναπτυξιακούς στόχους».
«Ανάσα» στη λίρα από τα αραβικά δολάρια
Η τουρκική λίρα την Τετάρτη έχασε περίπου το 12% της αξίας της απέναντι στο δολάριο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου του Ερντογάν. Η προοπτική των αραβικών επενδύσεων την ενίσχυσε κατά 10%.
Η Σινέμ Τζενγκίζ, πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στις σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τόνισε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ήταν κομβικής σημασίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Η συμφωνία αυτή δείχνει να βάζει τέλος σε μια μακρά περίοδο ανταγωνισμού ανάμεσα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πυροδοτήθηκε από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο το 2011 -σημειωτέον, Τουρκία και Κατάρ είχαν υποστηρίξει τα κινήματα της Αραβικής Άνοιξης.
Οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι οι επαφές Τουρκίας-ΗΑΕ είναι μια ένδειξη γενικότερης αποκλιμάκωσης και ότι τα Εμιράτα πλέον κάνουν μια στροφή προς την οικονομική διπλωματία.
«Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς με δυνάμεις της περιοχής, καθώς οι σχέσεις του με τη Δύση είναι δύσκολες» εξηγούν οι «Financial Times».
«Και οι δύο χώρες διαπίστωσαν ότι μετά από 10 χρόνια καβγάδων καμία δεν κατάφερε το ''νοκ άουτ'' και πως ήταν ώρα για αποκλιμάκωση» αναφέρει από την πλευρά του ο Αμπντουλαλέκ Αμπντουλά, πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Ντουμπάι.
Τι συμφωνίες υπεγράφησαν
Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών (MoUs), μεταξύ αυτών και μία ανάμεσα στο Abu Dhabi Development Holding (ADQ) και το Turkish Wealth Fund.
Το ADQ, σύμφωνα με τους «FT», είναι ένα από τα πιο δραστήρια, κρατικά επενδυτικά οχήματα των ΗΑΕ και έχει έτοιμα 10 δισ. δολάρια για την Τουρκία.
Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις σε ενέργεια, τεχνολογία, υγεία, σε λιμάνια και logistics, σύμφωνα με το TRT.
Επιπλέον, υπάρχει και μια συμφωνία για «ανταλλαγή πληροφοριών» ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας φέρεται, σύμφωνα με τους «FT», να αναζήτησε τρόπους ώστε να ενισχυθούν τα αποθέματα κεφαλαίων που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, μέσα από αυτή την επαφή.