Τελικά, μήπως όντως πλησιάζει το τέλος του κόσμου; Οι κρίσεις του 2022 που πυροδοτούν φόβους για το χειρότερο - iefimerida.gr

Τελικά, μήπως όντως πλησιάζει το τέλος του κόσμου; Οι κρίσεις του 2022 που πυροδοτούν φόβους για το χειρότερο

Οι κρίσεις του 2022 φέρνουν πιο κοντά το «τέλος του κόσμου»
Οι κρίσεις του 2022 φέρνουν πιο κοντά το «τέλος του κόσμου» / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι προβλέψεις για το τέλος του κόσμου έρχονται και παρέρχονται. Αλλά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και ενός πυρηνικού πολέμου, μήπως πρέπει ο πλανήτης να αρχίσει να σκέφτεται τα χειρότερα, αναρωτιέται το AFP.

Όταν μπήκε το 2022, σηματοδοτώντας ήδη δύο χρόνια πανδημίας, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ακούγαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά για τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής, μετά τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική ενός Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την Κρίση Πυραύλων της Κούβας το 1962», είπε ο Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, τη χρονιά που η ανθρωπότητα συμπλήρωσε τα οκτώ δισεκατομμύρια πληθυσμό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο πλανήτης βρίσκεται «καθ' οδόν προς την κλιματική κόλαση».

Σε ακραίες καταστάσεις, που αποδίδονται ευρέως στην κλιματική αλλαγή -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου AFP-, οι πλημμύρες βύθισαν το ένα τρίτο του Πακιστάν, η Κίνα αντιμετώπισε έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα 70 ημερών και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν στο Κέρας της Αφρικής. Όλα αυτά ενώ ο κόσμος δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του ΟΗΕ για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το πρώτο σενάριο που φέρνει «πιο κοντά» το τέλος του κόσμου: Πυρηνική απειλή μεγαλύτερη από το 1945

Το Global Challenges Foundation, μια σουηδική ομάδα που αξιολογεί τους καταστροφικούς κινδύνους, προειδοποίησε σε ετήσια έκθεση ότι το 2022 η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ήταν η μεγαλύτερη από το 1945, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις μοναδικές πυρηνικές επιθέσεις της Ιστορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση προειδοποίησε, επίσης, ότι ένας κανονικός πόλεμος με πυρηνικά όπλα, εκτός από την πρόκληση τεράστιων απωλειών σε ζωές, θα προκαλούσε σύννεφα σκόνης που θα σκίαζαν τον ήλιο, μειώνοντας την ικανότητα παραγωγής τροφής και εγκαινιάζοντας «μια περίοδο χάους και βίας, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του επιζώντος παγκόσμιου πληθυσμού θα πέθαινε από την πείνα».

Η Kennette Benedict, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, που ηγήθηκε του τμήματος της έκθεσης για τα πυρηνικά, είπε ότι οι κίνδυνοι ήταν ακόμη μεγαλύτεροι από ό,τι κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να μη συγκρατείται αρκετά από τους συμβούλους του.

Και ενώ οποιοδήποτε ρωσικό πυρηνικό χτύπημα πιθανότατα θα περιλαμβάνει όπλα μικρότερης ισχύος, οι ειδικοί φοβούνται μια γρήγορη κλιμάκωση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντήσουν.

«Τότε θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι» είπε η Benedict, ανώτερη σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists, το οποίο τον Ιανουάριο θα αποκαλύψει την τελευταία του αξιολόγηση για το «Ρολόι της Κρίσης», που έχει οριστεί από το 2021 στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, την ώρα που η προσοχή είναι εστιασμένη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για μια έβδομη πυρηνική δοκιμή. Παράλληλα, ο Μπάιντεν έχει κηρύξει, ουσιαστικά, νεκρή τη συμφωνία για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένουν σε «εύφλεκτο» σημείο.

Η Μπένεντικτ επέκρινε επίσης την αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα σε ακραίες περιστάσεις. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα είδος σταθερής διάβρωσης της ικανότητας διαχείρισης πυρηνικών όπλων», είπε η ειδικός.

«Τέλος του κόσμου» λόγω κλιματικής αλλαγής, με κατάσταση αχαρτογράφητη από την Εποχή των Παγετώνων

Πριν από τις συνομιλίες του Νοεμβρίου στην Αίγυπτο για την COP27, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υπολόγισαν ότι ο κόσμος οδεύει προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,1 έως 2,9 βαθμούς Κελσίου -αλλά ορισμένοι εξωτερικοί αναλυτές έθεσαν τις προβλέψεις τους πολύ υψηλότερα, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2021 να σημειώνουν και πάλι ρεκόρ, παρά τις πιέσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Λουκ Κεμπ, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για τους υπαρξιακούς κινδύνους, είπε ότι η πιθανότητα για υψηλότερα επίπεδα θέρμανσης δεν τραβάει επαρκώς την προσοχή, γεγονός που ο ίδιος απέδωσε στη συναινετική κουλτούρα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και τους φόβους των επιστημόνων να χαρακτηριστούν υπερβολικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις δεν πρέπει να παρεκτραπούν βάσει ενός μόνο έτους ή γεγονότος. Αλλά μια ερευνητική εργασία στην οποία εργάστηκε σημείωσε ότι ακόμη και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα έθετε τη Γη σε κατάσταση αχαρτογράφητη από την Εποχή των Παγετώνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ