Η εβδομάδα που πέρασε είχε στο πρόγραμμα σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεχωρίζοντας για ακόμη μια φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη.
Ουκρανία
Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερη στήριξη για την Ουκρανία και ασφαλή διέλευση στα παιδιά που διαφεύγουν από τον πόλεμο, καθώς και περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ενέργεια
Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για την επιλογή ενεργειακών έργων κατάλληλων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για περαιτέρω ευθυγράμμιση της τρέχουσας οδηγίας με την Πράσινη Συμφωνία. Τα κονδύλια θα στηρίξουν έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου και τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Ίσες αμοιβές
Την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο υποστήριξε δεσμευτικά μέτρα για την ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας, με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τις εταιρείες της ΕΕ που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους να διευκολύνουν τους υπαλλήλους να συγκρίνουν τους μισθούς τους και να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να αμείβονται, κατά μέσο όρο, κατά 13% λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες.
Αποθήκευση φυσικού αερίου
Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον ταχύτερο ανεφοδιασμό στρατηγικών αποθεμάτων αερίου στην ΕΕ ώστε να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό φυσικού αερίου σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και 90% για τα επόμενα έτη).
Γυναίκες στο Αφγανιστάν
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άρση των περιορισμών που καταπιέζουν τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, όπως τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή την απαγόρευση επιβίβασης γυναικών στα αεροπλάνα χωρίς άνδρα συνοδό.
Κράτος δικαίου στην Πολωνία και στην Ουγγαρία
Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές αξιολόγησαν την απάντηση της ΕΕ στην υποβάθμιση της δημοκρατίας και της παραβίασης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Κατά των δύο χωρών τρέχουν ήδη οι -προβλεπόμενες από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ - διαδικασίες.
Δικαίωμα στην επισκευή
Την Πέμπτη, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τα αιτήματά του για την επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή που έχει προγραμματιστεί για αργότερα εντός του 2022. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τα προϊόντα να σχεδιάζονται ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να επισκευάζονται με ασφάλεια και τα μέρη τους να αφαιρούνται εύκολα.
Διακυβέρνηση δεδομένων
Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ειδική νομοθεσία που στοχεύει να ενισχύσει την ανταλλαγή δεδομένων στην ΕΕ ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων.
Άμυνα
Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τη μελλοντική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ με τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Προϋπολογισμός για το 2023
Τέλος, την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά έναν «μελλοντοστραφή προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης». Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023 πρέπει να εστιάσει στην οικονομική ανάκαμψη, στην υγεία, στη δράση για το κλίμα και στις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία.