Telegraph: Η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε στη NASA -Αλλαξε το βιογραφικό της η Wikipedia - iefimerida.gr

Telegraph: Η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε στη NASA -Αλλαξε το βιογραφικό της η Wikipedia

Αλλαξε η Wikipedia το βιογραφικό της Ελένη Αντωνιάδου
Η Ελένη Αντωνιάδου με στολή αστροναύτη/ πηγή FACEBOOK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλο θέμα στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph έγινε η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, της Ελληνίδας φοιτήτριας που ισχυριζόταν ότι δουλεύει στη NASA και έφθασε να γίνει ακόμα και κούκλα Barbie... αλλά όπως προέκυψε, οι σπουδαίες επιστημονικές της επιδόσεις ήταν φαντασίες, η δε «εργασία» στη NASA ήταν απλά ένα σεμινάριο.

Μάλιστα στο δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph φιλοξενείται δήλωση εκπροσώπου της NASA που αναφέρει πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε ποτέ για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. «Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε πως η κυρία Αντωνιάδου δεν ήταν εργαζόμενη της υπηρεσίας, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να είχε εργαστεί ως υπεργολάβος σε πρότζεκτ της NASA», αναφέρει το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα Telegraph εξιστορεί όλη την υπόθεση, λέγοντας πως αφορμή για την αμφισβήτηση των επιτευγμάτων της Ελένης Αντωνιάδου υπήρξε μια πρόσφατη βράβευσή της και μια ανάρτηση ενός καθηγητή στο facebook. Πρόκειται για την ανάρτηση του Κώστα Μπουγιούκου, βοηθού καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, που αποδομεί έναν - έναν τους ισχυρισμούς για την Ελένη Αντωνιάδου, καταλήγοντας ότι:

«Δεν πληροί καν τα κριτήρια να αποκαλείται επιστήμονας για τους περισσότερους».

δημοσίευμα της Telegraph για την Ελενα Αντωνιάδου

Εγινε η πρώτη Ελληνίδα Barbie


Ακόμα, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελένη Αντωνιάδου ήταν η έμπνευση για την δημιουργία της πρώτης «Ελληνίδας Barbie», από την εταιρία Mattel, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 ετών από την δημιουργία της κούκλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ιστοσελίδα της Mattel άλλωστε αναφέρεται πως η Ελένη Αντωνιάδου εργάζεται για την NASA, ενώ η αμερικανική εταιρία κατασκευής της διάσημης κούκλας δεν σχολίασε το γεγονός όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα. 

Η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου, όταν παρουσιάστηκε η Barbie με την μορφή της, είχε δηλώσει: «Κάθε βήμα μας φέρνει καθημερινά πιο κοντά στο να πετύχουμε το όνειρό μας... Μπορείς να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι».

Ο Telegraph εξάλλου κάνει αναφορά και στον τρόπο παρουσίασης της Ελένης Αντωνιάδου από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που επανειλημμένως έχουν μιλήσει για μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες, πρωτοπόρο επιστήμονα, ενώ την χαρακτηρίζουν και «ερευνήτρια της NASΑ».

Μεταξύ άλλων η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρεται ως βραβευμένη από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς, ακόμα και με ανύπαρκτα βραβεία, όπως το «NASA-ESA Outstanding Researcher Award» το 2012. Το Forbes πάντως την έχει κατατάξει μεταξύ των 30 πιο σημαντικών προσωπικοτήτων στον τομέα της Υγείας το 2013. 

Η βρετανική εφημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει το θέμα ζήτησε την άποψη της Ελένης Αντωνιάδου, η οποία όμως δεν επικοινώνησε με τον Telegraph.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαξε το βιογραφικό η Wikipedia

Στο μεταξύ άλλαξε και η Wikipedia το βιογραφικό της Ελένη Αντωνιάδου μετά τις αποκαλύψεις ότι δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτρια της NASA και ότι αμφισβητούνται, παρά τις βραβεύσεις της, τα επιστημονικά της επιτεύγματα.

Ετσι σε νεότερο δημοσίευμα της διεθνούς ιντερνετικής εγκυκλοπαίδειας, σημειώνεται ότι «η ιδιότητά της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή, και ότι απλά συμμετείχε στη θερινή Ακαδημία της NASA.»

Επίσης αναφέρει ότι πολλοί ισχυρισμοί της αποδείχθηκαν πως ήταν ψευδείς, όπως για παράδειγμα ότι ήταν η πρώτη επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στον κόσμο από βλαστοκύτταρα, η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή». Το όνομά της γράφει η εγκυκλοπαίδεια απουσιάζει από την δημοσίευση ενώ σε συνεντεύξεις της αναφέρει ψευδώς ότι ο ασθενής επέζησε… Επίσης δεν επιβεβαιώνεται η βράβευσή της ως Εξαιρετικός Ερευνητής NASA.

Τι γράφει η Wikipedia για την Ελένη Αντωνιάδου

Σπουδές και έρευνα: Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή Ακαδημία της NASA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δραστηριότητες: Το 2016, η Αντωνιάδου προέδρευσε της 2ης έκδοσης της ιδιωτικής επαγγελματικής κίνησης προώθησης πολιτικών στο χώρο της υγείας που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Υγείας. Η εταιρία Mattel, το 2019, κυκλοφόρησε κούκλα Barbie βασισμένη στη μορφή της. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, ΔιαΝΕΟσις. Ο δείκτης επιστημονικής ποιότητάς της είναι περίπου στο 7.

Βραβεύσεις: Το 2019 της απονεμήθηκε από την Αννα Διαμαντοπούλου το βραβείο Τeaching Leader από την RDC Informatics. Το 2015 το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στις γυναίκες των κάτω των 30 ετών που διαπρέπουν στο χώρο της υγείας. 2014: Βράβευση Βραβείο Γυναικείας Πρωτοβουλίας από το Ιδρυμα Καρτιέ για την Σύγχρονη Τέχνη.

Η Ελένη Αντωνιάδη έγινε κούκλα Barbie
Η Ελένη Αντωνιάδου κρατά την κούκλα Barbie που κατασκευάστηκε προς τιμήν της

Οι επικρίσεις για την Ελένη Αντωνιάδου

Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», το οποίο επιδόθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δριμεία κριτική στο πρόσωπό της κυρίως επειδή σε πολλαπλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις υπήρχαν ισχυρισμοί που έπειτα αποδείχθηκε πως ήταν ψευδείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισχυρισμός πως είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» είναι ανακριβής καθώς υπεύθυνοι για την (σημ. αποτυχημένη) αυτή επέμβαση ήταν οι Πάολο Μακιαρίνι και Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν, ενώ το όνομά της απουσιάζει από την επιστημονική δημοσίευση. Η Αντωνιάδου εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις, μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή που υποβλήθηκε στην επέμβαση να αναφέρει ψευδώς πως επέζησε.

Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (''NASA – ESA Outstanding Researcher Award'') το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA Σταμάτη Κριμιζή η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου

Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc).

Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παρά ταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ' αυτήν.

Τέλος, η Ελένη Αντωνιάδου δέχτηκε κριτική από πανεπιστημιακούς επειδή «καρπώθηκε» εύσημα που δεν της αναλογούν με βάση την πραγματική ακαδημαϊκή της πορεία. Ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο της άσκησε κριτική για τους ανωτέρω μη αληθείς ισχυρισμούς. Επιπροσθέτως, ο πρώην καθηγητής της στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος επιβεβαίωσε την μη εργασία της στη NASA και χαρακτήρισε άτοπο τον τίτλο της «ερευνήτριας» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελένη Αντωνιάδου wikipedia βιογραφικό NASA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ