Το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τη φονική επίθεση της προηγούμενης Πέμπτης (29/7) σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα του Ομάν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος συντάσσονται και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τεχεράνη αρνείται την εμπλοκή της και προειδοποιεί.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντά της», ανέφερε σε σημερινή (2/8) του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα «απαντήσει αμέσως και αποφασιστικά σε οιονδήποτε τυχοδιωκτισμό».
Την περασμένη Πέμπτη, το πετρελαιοφόρο «Mercer Street», το οποίο διαχειρίζεται εταιρία που ανήκει σε έναν Ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone στη θάλασσα του Ομάν, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Η επίθεση, για την οποία δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού που εργαζόταν στην εταιρία ασφαλείας Ambrey, και ενός Ρουμάνου, μέλους τους πληρώματος, σύμφωνα με την εταιρία Zodiac Maritime, η οποία ανήκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.
Αμέσως το Ισραήλ έδειξε με το δάχτυλο το Ιράν, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, να κατηγορεί την Παρασκευή την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «είναι εξαγωγέας τρομοκρατίας, ολέθρου και αστάθειας που κάνει κακό σε όλο τον κόσμο».
Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, καθώς σημείωσε: «Το σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες».
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, απέρριψε τις δηλώσεις αυτές. «Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως το Ιράν διεξήγαγε την επίθεση αυτή εναντίον του σκάφους (…) Υπάρχουν αποδείξεις γ' αυτό», επισήμανε.
Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν επίσης την Τεχεράνη. Η Μεγάλη Βρετανία εκτίμησε πως αυτή η «εσκεμμένη» ενέργεια «πραγματοποιήθηκε από το Ιράν», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι σίγουρες πως το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση», γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.
Η βρετανική πλευρά κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν στη χώρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. «Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Κλέβερλι, επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει αμέσως να σταματήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επανέλαβε με έμφαση πως τα πλοία θα πρέπει να μπορούν να πλέουν ελεύθερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Foreign Office.