To Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη στον αμφιλεγόμενο πρώην παρουσιαστή του Fox News και υποστηρικτή του, Τάκερ Κάρλσον επειδή είναι «φιλο-Αμερικανός».
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος απομακρύνθηκε από το Fox News πέρυσι, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ρώσο πρόεδρο και η συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταδοθεί αύριο Πέμπτη.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη σε δυτικό ΜΜΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η εξήγηση του Κρεμλίνου για τη συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε τη συνέντευξη επειδή η προσέγγιση του Κάρλσον διαφέρει από την «μονόπλευρη» κάλυψη των παραδοσιακών δυτικών ΜΜΕ.
«Όσον αφορά στις χώρες της συλλογικής Δύσης, τα μεγάλα δικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια (και) οι μεγάλες εφημερίδες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καυχηθούν ότι προσπαθούν να φανούν τουλάχιστον αμερόληπτα αναφορικά με την κάλυψη», είπε ο Πεσκόφ. «Όλα αυτά είναι μέσα ενημέρωσης που υιοθετούν μια εξαιρετικά μονόπλευρη θέση. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία επιθυμία επικοινωνίας με τέτοια ΜΜΕ, και δεν έχει νόημα και είναι απίθανο να είναι χρήσιμο».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν παραχώρησε τη συνέντευξη στον Κάρλσον επειδή «η θέση του είναι διαφορετική από τις άλλες». «Δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλορωσική, δεν είναι φιλοουκρανική - είναι φιλοαμερικανική, αλλά τουλάχιστον έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των παραδοσιακών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης».
Κάρλσον: Η συνέντευξη αποσκοπεί στην «ενημέρωση» των Αμερικανών
Σε βίντεο που ανήρτησε χθες στην πλατφόρμα Χ ο Κάρλσον εξήγησε ότι παίρνει συνέντευξη από τον Πούτιν για να «ενημερώσει» τους Αμερικανούς.
«Ούτε ένας δυτικός δημοσιογράφος μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της άλλης χώρας που εμπλέκεται σε αυτή τη σύρραξη, τον Βλαντίμιρ Πούτιν», είπε – ισχυρισμό που απέρριψαν δημοσιογράφοι, που καλύπτουν ειδήσεις σχετικά με τη Ρωσία.
Ο Κάρλσον υποστήριξε ότι υπάρχουν «δεκάδες» συνεντεύξεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τις οποίες περιέγραψε ως «συνεδριάσεις επί παραγγελία» για να ενισχύσει το αίτημά του για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για τον πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε «ανθρωπιστική καταστροφή» τον πόλεμο στην Ουκρανία, που άλλαξε τις μακροχρόνιες πολιτικές και εμπορικές πραγματικότητες ανά την υφήλιο.
«Κι όμως, οι πληθυσμοί στις αγγλόφωνες χώρες δείχνουν ως επί το πλείστον να μην έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που συμβαίνει, πιστεύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά και το πιστεύουν επειδή ουδείς τους είπε την αλήθεια», ισχυρίστηκε.