«Η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εξαφανιστεί από το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσανγκ.
Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην πρώην βρετανική αποικία με αφορμή την 25η επέτειο από την επιστροφή της μητρόπολης στην κινεζική κυριαρχία.
«Αρκεί να βλέπει κανείς τα βάσανα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ για να ξέρει εάν το Χονγκ Κονγκ τα πάει καλύτερα ή χειρότερα», ανέφερε ο κ. Τσενγκ-τσανγκ σε δημοσιογράφους στην Ταϊβάν.
Σου Τσενγκ-τσανγκ: «Δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ»
«Έχουν περάσει μόλις 25 χρόνια και στο παρελθόν η υπόσχεση ήταν 50 χρόνια χωρίς αλλαγή», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην υπόσχεση του Πεκίνου ότι το Χονγκ Κονγκ μπορεί να διατηρήσει τις ελευθερίες τους έως το 2047.
Η δέσμευση ότι «’ο χορός θα συνεχιστεί και τα άλογα θα συνεχίσουν να τρέχουν’ εξαφανίστηκε, ακόμα και η ελευθερία και η δημοκρατία εξαφανίστηκαν», δήλωσε ο ίδιος, δανειζόμενος μια δήλωση του πρώην Κινέζου ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ που είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της μητρόπολης ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά τη μετάβασή της σε κινεζική κυριαρχία.
Ο Σι Τζινπίνγκ βρισκόταν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ για να επαινέσει την εξουσία του Πεκίνου στην πόλη, διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να υπάρχει εκεί «πραγματική δημοκρατία» μετά τη μετάβαση του 1997.
Η Κίνα συνιστά μόνιμη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ταϊβάν
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ποτέ δεν κυβέρνησε την Ταϊβάν αλλά θεωρεί τη νήσο τμήμα των εδαφών του και έχει υποσχεθεί να την πάρει πίσω κάποια μέρα, ακόμα και δια της βίας εάν χρειαστεί. Έχει προτείνει στην Ταϊβάν την αρχή της διακυβέρνησης «μια χώρα, δύο συστήματα», αντίστοιχη με αυτό που, θεωρητικά, διασφαλίζει στο Χονγκ Κονγκ μια ορισμένη αυτονομία και διατήρηση των ελευθεριών.
Αυτή η πρόταση έχει εν πολλοίς απορριφθεί από όλο το πολιτικό φάσμα στην Ταϊβάν, μια θέση που ενισχύθηκε από τα πλήγματα στις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ αυτές τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Σου προέτρεψε την Ταϊβάν να εμμείνει σταθερή στην κυριαρχία της, τις ελευθερίες της και τη δημοκρατία της». «Η αρχή ‘μια χώρα, δύο συστήματα’ της Κίνας απλά δεν έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο ίδιος.