Νέα προκλητική άσκηση της Κίνας, τα ξημερώματα, στην Ταϊβάν - «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να απομονωθεί η νήσος» - iefimerida.gr

Νέα προκλητική άσκηση της Κίνας, τα ξημερώματα, στην Ταϊβάν - «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να απομονωθεί η νήσος»

Κίνα στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν
Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα προκλητική άσκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι πολλά πλοία και αεροπλάνα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πέρασαν και πάλι τη μέση γραμμή το πρωί της Παρασκευής, με τις ασκήσεις να είναι άκρως προκλητικές όπως τονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είτε πρόκειται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων είτε για την εσκεμμένη διέλευση της μέσης γραμμής του στενού», ανέφερε.

Πάντως η Ταϊβάν είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ασφάλειά της: «Τηρώντας την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο και όχι της επιδίωξης πολέμου, ο εθνικός στρατός θα συνεργαστεί για να υπερασπιστεί σταθερά την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια».

Πελόζι: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, αυτό φαίνεται, όπως επισημαίνει η ίδια, και από το γεγονός ότι απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
Επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίσκεψή μας»

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι ήταν αυτή που πυροδότησε την ακραία αντίδραση της Κίνας, η οποία άρχισε την Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», τόνισε η κυρία Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Στρατιωτική άσκηση της Κίνα. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
Στρατιωτική άσκηση της Κίνα. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS

Παρά ταύτα η κ. Πελόζι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις της Ιαπωνίας για τους βαλλιστικούς πυραύλους

Η Κίνα εκτόξευσε την Πέμπτη πυραύλους όπου οι τέσσερις από τους πέντε φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, κατά την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί.

Η Ιαπωνίας υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την προσγείωση 5 κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προερχόμενοι από τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη Ταϊβάν.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι ζήτησε σήμερα την «άμεση διακοπή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων. «Οι ενέργειες της Κίνας αυτήν τη φορά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απευθύνω έκκληση για την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

 Στρατιωτική άσκηση της Κίνα. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
Στρατιωτική άσκηση της Κίνα. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας» ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρίνισε ότι «η Ιαπωνία προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει με το Πεκίνο "σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης" τις τελευταίες ημέρες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

Στην Ιαπωνία η Πελόζι

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κίνας, η οποίο θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της, η Νάνσι Πελόζι, μια από τις πλέον υψηλόβαθμες αξιωματούχους των ΗΠΑ, διέμεινε την Τρίτη και την Τετάρτη στο νησί, προτού φτάσει την Πέμπτη στην Ιαπωνία, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία.

 Επίσκεψη της Πελόζι στην Ιαπωνία. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
Επίσκεψη της Πελόζι στην Ιαπωνία. Φωτογραφία / ASSOCIATED PRESS
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ανάσα από τις ακτές οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας

Συνολικά, είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο στην ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ο Ταϊβανός υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση του Τύπου για τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Και όλα αυτά έγιναν σε έξι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν -σε πολυσύχναστες εμπορικές θαλάσσιες οδούς- και μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού.

Καταδικάζοντας «παράλογες ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη» το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός στρατός είχε εκτοξεύσει «11 βαλλιστικούς πυραύλους», τύπου Dongfeng «μεταξύ 13.56 και 16.00 τοπική ώρα στα νερά βορείως, νοτίως και ανατολικά της Ταϊβάν», ενώ όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τον στόχο τους με ακρίβεια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παρακολουθούσαν επιμόνως τα κινεζικά αεροσκάφη.

Κινεζικές ασκήσεις με εκτοξεύσεις βλημάτων

Στο Πινγκτάν, ένα κινεζικό νησί που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ασκήσεων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκτόξευση αρκετών βλημάτων που άφηναν πίσω τους στήλες λευκού καπνού.

Σε αυτό το μέρος της κινεζικής επικράτειας, που είναι το πλησιέστερο στην Ταϊβάν, οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος κοντά σε τουριστική τοποθεσία.

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές, οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι "πρωτοφανούς" κλίμακας.

«Εάν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν αντιμέτωποι (με τον κινεζικό στρατό) και πυροβολήσουν κατά λάθος, (ο κινεζικός στρατός) θα απαντήσει δυναμικά και θα εναπόκειται στην πλευρά της Ταιβάν να αναλάβει όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώνυμη στρατιωτική πηγή στις τάξεις του κινεζικού στρατού.

Πεκίνο: «Αναγκαίο και νόμιμο μέτρο»

Για το Πεκίνο, οι ασκήσεις αυτές είναι "ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο" μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

«Απέναντι στις κακόβουλες προκλήσεις που παραβιάζουν τόσο κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, τα αντίμετρά μας είναι δικαιολογημένα», δήλωσε την Πέμπτη η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ασκήσεις στοχεύουν στην προσομοίωση ενός «αποκλεισμού» του νησιού και περιλαμβάνουν «την επίθεση σε στόχους στη θάλασσα, πλήγματα σε στόχους στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ταϊβάν δεν είναι μέρος "μιας Κίνας"»

Παρότι το ενδεχόμενο μιας εισβολής στην Ταϊβάν, που έχει πληθυσμό 23 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν φαίνεται πιθανό, η ανησυχία έχει ενταθεί μετά την εκλογή το 2016 της νυν προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν.

Προερχόμενη από κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, η Τσάι αρνείται, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ότι το νησί και η ηπειρωτική χώρα αποτελούν μέρος της «μιας Κίνας».

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και βουλευτών έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα δεν θέλει να ξεφύγει... η κατάσταση

Ωστόσο, η Κίνα δεν θέλει καθόλου η υφιστάμενη κατάσταση, να χειροτερέψει ή να βγει εκτός ελέγχου, αναφέρουν ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένας κατά λάθος πόλεμος» που θα προκληθεί από ένα περιστατικό «είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Σι Τζινπίνγκ» πριν από το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δήλωσε ο Τίτους Τσεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Ταϊβάν.

Η Αμάντα Χσίαο, αναλύτρια για την Κίνα στο κέντρο μελετών International Crisis Group, σημειώνει εντούτοις ότι αυτές οι ασκήσεις «αντιπροσωπεύουν μια σαφή κλιμάκωση σε σχέση με τις συνήθεις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί και την τελευταία κρίση στο Στενό της Ταϊβάν το 1995-1996».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ